Milanković

Piše: Ljiljana Bailović

– Sve je to Milanković odavno izračunao i dokazao. Zemlja se kreće svemirom i prolazi kroz različite položaje i faze – objašnjava mi moj komšija Bane, pokazujući snimak iz vasione: plava planeta uhvaćena kamerom „iz ruke”, kroz prozor svemirske letilice. Taj kratki film prenosi se i deli društvenim mrežama, a snimio ga je kosmonaut iz sateliteske posade. I prizor je stvarno fascinantan: plavetni Zemljin disk, mestimice pokriven belilom različitih vazdušnih formacija, a okolo crnilo vasione.
– Sad je takva faza da je Zemlja, u kosmosu, naišla na veliki oblak virusa, i dok ne izađe iz te faze, to nam je, što nam je – pojašnjava dalje moj komšija svoju teoriju o aktuelnoj virusnoj zarazi (a možda i o poreklu života na Zemlji, dodaje).
Nema šta, teorija je očito „zasnovana” na naučnom kanonu Milutina Milankovića (i „odavno dokazana”!). A sad se, eto, pojavio i ovaj snimak iz kosmosa kao nesporna „potvrda naučnih činjenica i svega ovoga”.
I mom komšiji je zato sve jasno, nauka je to, a ne rekla-kazala.
Inače, komšija Bane ima ozbiljan višak kilograma i raznih zdravstvenih problema zbog toga. Kao čovek koji veruje u struku i nauku, otišao je na lekarski pregled. Lekar je pokušao da mu objasni kako mu srce, zbog tolike mase, stalno radi „u višku”, kao za dva čoveka. – Šta da ti kažem, imam srce za dva čoveka – pohvalio mi se posle Bane, vrlo zadovoljan svojom jakom konstitucijom.
Hoću da kažem kako nikakve sumnje nema da je reč o osobi sa velikim poverenjem u naučne činjenice, to je jedna nezlobiva, dobra i poštena duša, uvek usmerena ka dostignućima čovekovog znanja, a ne ka bapskim receptima. To što se on i ja ponekad ne razumemo oko interpretacije stvarnosti, to nije do činjenica. Činjenice su za njega svete. Nego do interpretcije (kao uvek u nauci). Možda i do mogućnosti interpretacije – i moje, i njegove. Ko ima bolji ključ za tajnu života, i preživljavanja – ko će to znati. A da preživimo, i treba, i moramo svi.
I zato, kad mi se ne sviđa šta i kako Vučić govori kad uzme mikrofon, ja uvek pomislim: to on i ne govori meni, to on govori komšiji Banetu.