MINISTARSTVO PREBACUJE ODGOVORNOST NA ŠKOLE DOK ISTRAŽIVANJE POKAZUJE DA TRŽIŠTE UDŽBENIKA NIKO NE KONTROLOŠE

Kupovina školskih knjiga udar na budžete porodica

Prijem budućih prvaka organizovan nedavno u jednoj osnovnoj školi u gradu nazvan je Čaroban dan. Mališanima, kojima su stariji đaci poželeli dobrodošlicu, jeste bilo čarobno, međutim njihovi roditelji ostali su zatečeni saznanjem da moraju kupiti nov komplet udžbenika koji košta gotovo 7.000 dinara. Zakon o udžbenicima, koji je Ministarstvo prosvete predložilo 2018. godine i ovogodišnji dopis tog istog Ministarstva različito propisuju to da li škole treba da izaberu nove udžbenike za prvake u predstojećoj školskoj godini – odnosno da li roditelji moraju kupiti nove knjige ili mogu nabaviti polovne od prethodne godine.
Pored toga, postavlja se i pitanje kako je moguće da se cene knjiga za ostale razrede kreću i do 15.000 dinara, u zemlji gde je medijalna zarada 41.467 dinara, što znači da je zarada polovine zaposlenih manja od navedenog iznosa.
Da tržište udžbenika u Srbiji karakterišu hiperprodukcija naslova i nedostatak kontrole nadležnih institucija, zaključak je prošlogodišnjeg istraživanja portala Balkanske istraživačke mreže – „BIRN”.

NOV NASTAVNI PROGRAM ZAHTEVA NOVE KNJIGE
Našoj redakciji nedavno se obratila majka čije dete od septembra kreće u prvi razred osnovne škole.
– Za prvake su planirani novi udžbenici izdavačke kuće „Freska”, sa sve udžbenicima iz likovne i muzičke kulture, za koje smatram da im apsolutno nisu potrebni. S obzirom na to da moje starije dete pohađa treći razred iste škole, nadala sam se da će njegove knjige kupljene preko škole (izdavač „Eduka”), moći da koristi i drugo dete, budući da je razlika između njih svega tri godine. Zaista ne razumem potrebu da se svako malo menjaju izdavači. Zašto se ne posmatra stanje iz vizure roditelja, jer pitanje je koliko će njih moći (a moraće) da kupi više kompleta novih udžbenika. Ranije su se udžbenici generacijama nasleđivali i niko nije imao problem sa tim – navodi ona.
Od ove školske godine – 2018/19 – donet je novi Program rada za prvi i peti razred osnovne škole, te su đaci morali da kupe i nove knjige. Kako definiše Zakon o udžbenicima (član 34), oni se biraju na svake četiri školske godine, ali kada se prvi put primenjuje nastavni program, onda se izbor knjiga određuje za jednu školsku godinu. Nakon toga, nastavnici odlučuju da li će u naredne četiri godine koristiti ove ili će ipak odabrati druge komplete knjiga. To potvrđuje i odgovor jedne osnovne škole, koji je stigao našoj sagovornici sa početka teksta.
– Škole su bile u obavezi da odaberu udžbenike na godinu dana probno, među ponuđenim u katalogu Ministarstva, a onda se ove godine biraju za naredne četiri. Učiteljice koje primaju prvake na jesen pregledale su komplete udžbenika svih izdavača (dobili smo ih promotivno za školsku biblioteku) i odlučile se za „Fresku”, za šta su, za svaki predmet, morale direktoru da dostave obrazloženje svog izbora. Znači, čak i da su odabrale udžbenike izdavačke kuće „Eduka”, vaše mlađe dete ne bi moglo da koristi udžbenike starijeg jer su se oni usled novog nastavnog programa za prvi razred već izmenili. U školskoj 2019/2020. godini menja se program za drugi i šesti razred – navode u školi, uz napomenu da su reakcije roditelja opravdane, ali da pravilnike iz Ministarstva moraju da poštuju.

MINISTARSTVO: ŠKOLE SE PONAŠAJU NEDOMAĆINSKI
Međutim, u januaru ove godine školama je stigao dopis Ministarstva prosvete sa preporukom da za 2019/2020. ipak ne biraju nove udžbenike za prvi i peti razred, već da nastave da koriste one koje su odabrali prošle godine, za tzv. probni period. Dopis, koji je u suprotnosti sa Zakonom, obrazlažu time da su želeli da olakšaju roditeljima, budući da će se sada menjati i udžbenici za drugi i šesti razred.
– Cilj nam je da na taj način dodano pružimo finansijsku podršku roditeljima. Međutim, odluku o izboru udžbenika donose škole, pa je potrebno obratiti se Savetu roditelja škole, odnosno direktoru da daju objašnjenje za nedomaćinsko postupanje – glasi odgovor iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva prosvete, u koji je naša redakcija imala uvid.
Dopisom Ministarstva nezadovoljni su pojedini izdavači, koji su uložili vreme i novac kako bi izradili nove udžbenike za prvi i peti razred, da bi sada saznali da izbora možda i neće biti, dok izdavači onih kompleta korišćenih u poteklih godinu dana mogu biti zadovoljni time da će njihove knjige biti deo nastave i naredne četiri godine.
– Pripremili smo kampanju sa idejom da će se 1. i 5. razred ponovo birati i ova promena pravila igre nas je stvarno pogodila. U prethodnom periodu smo dobili odobrenja za neke nove udžbenike koje nismo stigli da uradimo prošle godine, i ukoliko Ministarstvo ostane pri ovoj odluci, oni neće moći da se pojave na tržištu narednih nekoliko godina, što je veliki udarac za sve one koji su radili na tim knjigama, prvenstveno za autore – navela je nedavno za nedeljnik „Vreme” Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće „Kreativni centar”.

„BIRN”: PODLEGLI PRITISCIMA IZDAVAČA
Temom knjiga za školu bavio se prošle godine i „BIRN”, zaključivši u svojoj analizi da na srpskom tržištu udžbenika nema jasne kontrole nadležnih institucija, a da su zakonodavna i izvršna vlast podlegle pritiscima izdavača, među kojima je najdominantniji nemački „Klet” (Klett).
Kako je navedeno u istraživanju, 2014. godine je Ministarstvo prosvete, na čijem je čelu bio Srđan Verbić, analiziralo situaciju na tržištu školskih knjiga u Srbiji. Procenili su da je ono vredno oko 100 miliona evra (mada „BIRN” smatra da je realnije oko 50 miliona jer neki đaci koriste i polovne knjige), zatim da postoji hiperprodukcija udžbenika jer je bilo registrovano skoro 80 izdavača, kao i 1.700 naslova za osnovnu školu. Ministarstvo je bilo navelo, prenosi „BIRN” i da je borba za tržište smanjila transparetnost i povećala korupciju prilikom nabavke udžbenika, a da je „nagrađivanje” nastavnika i škola ako se opredele za određenog izdavača poprimalo ogromne razmere.
Ove probleme pokušali su da reše novim zakonom, međutim u toku njegove izrade, Ministarstvo i izdavači nisu mogli usaglase stavove, pri čemu su izdavači bili nezadovoljniji mogućim umanjenjem svoje zarade. Predlog zakona je predviđao komisiju koja bi određivala maksimalnu cenu udžbenika, kao i izradu pravilnika po kojem bi se formirala njihova cena. On je usvojen, ali nikada nije stupio na snagu.
„BIRN” navodi da je direktor „Kleta” Filip Hausman, nezadovoljan Predlogom zakona, u aprilu 2015. poslao pismo tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Pritiske su trpeli i ministar prosvete Verbić i njegovi pomoćnici, koji su kazali za „BIRN” da su oni stizali i iz nemačke ambasade. U istraživanju se navodi i da je Verbić 2016. godine pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da je tokom izrade Zakona bio izložen pretnjama i pokušajima zastrašivanja. Prijava je prosleđena tužilaštvu, koje ju je odbacilo.
Zakon o udžbencima je ipak usvojen u julu 2015. godine, premda, kako navode novinari „BIRNA”, nije primenjivan u potpunosti – recimo nije osnovana komisija za određivanje maksimalne cene udžbenika.
Zanimljivo je i to da je Agencija za borbu protiv korupcije 2016. godine osnovala radnu grupu koja bi se bavila zloupotrebama pri nabavci udžbenika – za šta je povod između ostalog bila „Kletova” donacija tablet računara školama, a istragu povodom toga otvorilo je Više javno tužilaštvo. Rad ove grupe je prekinut kada je na mesto ministra prosvete 2016. godine došao Mladen Šarčević, a istraga u Tužilaštvu, prema podacima „BIRNA”, nije okončana.
Novi zakon o udžbenicima je usvojen u aprilu prošle godine, pri čemu se u istraživanju primećuje da nema člana koji reguliše maksimalnu cenu knjiga. Ministar Šarčević tada je izjavio da će zakon omogućiti digitalizaciju nastavnog sadržaja i donošenje strategije korišćenja digitalnih udžbenika.

 

  • „KLET”, „NOVI LOGOS” I „FRESKA”
    Analiza „BIRNA” pokazuje, na osnovu informacija sa sajta Ministarstva prosvete o tome čiji su udžbenici bili najzastupljeniji u školama od 2016. do 2018. – da oko 50 odsto udela na tržištu knjiga za osnovne škole pripada „Kletu” i njegovim ćerkama firmama. Prema podacima Agencije za privredne registre, tri izdavačke kuće – „Klet”, „Novi logos” i „Freska” nalaze se na istoj adresi u Beogradu.

 

  • PRAKSA BIRA BOLJE
    – U skladu sa Zakonom, promene u nastavnom programu prate i nova izdanja udžbenika, koja odobrava Ministarstvo prosvete, škole na osnovu Kataloga udžbenika biraju odobrene udžbenike i radne sveske na godinu dana, a nakon prve godine korišćenja u skladu sa Zakonom imaju obavezu da ponovo obave izbor istih ili drugih udžbeničkih kompleta. Kako se udžbenik najbolje može upoznati kroz rad, nakon probnog perioda od godinu dana, kod nekih udžbenika se uvide neke manjkavosti, pa se mogu zameniti i tada škola bira udžbenike koji će važiti naredne četiri godine. Ova procedura, od probne prve godine i narednog izbora za period od četiri godine, važiće u skladu sa Zakonom za svaku narednu godinu. Takođe, bitan dodatak i podršku tradicionalnim udžbenicima čine i elektronski dodaci, udžbenici i nastavna sredstva koja izdavači pripremaju, takođe u skladu sa novim Zakonom. Kada se uvidi da postoje bolja rešenja, bitno je da se može načiniti dugogodišnji kvalitetan izbor – ukazala je Biljana Manić, direktorka OŠ „Dositej Obradović”. M. B.

 

  • U SUSRET RODITELjIMA
    – Stručni aktivi i razredna veća u osnovnim školama, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju, trude se da udžbenici ostanu isti kao i prethodnih godina, kako bi učenici mogli da ih nasleđuju od starijih učenika. Jedino u situacijama gde je došlo do izvesnih promena u nastavnim oblastima, učitelji i nastavnici su bili primorani da odaberu nove udžbenike, te molimo roditelje za razumevanje – naglašava Biljana Jovanov, direktorka OŠ „Dr Jovan Cvijić”. M. B.

S. Vorkapić i M. Maričić