Moj grad

Piše: Milena Bečejac
Pao je i prvi ozbiljniji sneg, ali se brzo i otopio, pa nas ovih dana zasipa kiša. Januar je, ali kao da nije. Proleće u januaru. I moj grad, blatnjav, pun vode, kako to i biva.
Fotografije zimske idile našeg fotoreportera Jovana Drndaka Njegovića, na fejsbuk strani lista „Zrenjanin” zabeležile su rekordan broj pregleda – više od 12.000. Zaista, grad nam je prelep, ušuškan u belo, bajkovit… Zapravo, to je naš grad koji volimo, a voleli bismo da uvek bude tako lep, prosto nestvaran, makar to bilo i po kišnom danu…
Praznici prolaze… U sredu je bilo još jedno opštenarodno veselje na glavnom trgu, tu su i slave, i nove radosti.
Obeležili smo i Božić i Badnji dan. Pucalo se na sve strane. Ložio se badnjak, koliko iskrica, toliko parica. Ali, umesto da paljenje badnjaka bude simbolika jednog praznika, u mnogim slučajevima to se pretvorilo u uništavanje šuma sa hrastom lužnjakom. Molba da se hrast ne seče nekontrolisano, uputile su „Vojvodinašume” jer je, kako su objasnili, za uzgoj jednog stabla od dvadesetak santimetara potrebno 30 i više godina.
Sećam se kada je, pre dvadesetak godina, obeležavanje božićnih praznika vraćeno u grad, na glavnom trgu je založen badnjak. Vraćanje ove lepe tradicije, imalo je i svoju malu priču. Išlo se po badnjak. Svečano, bile su tu i najlepše ukrašene karuce, i viđeni ljudi koji su krenuli po badnjak koji će biti založen na trgu, bilo je i snega. E, onda jedan mladi čovek uzeo sekiru i krenuo u šumu, u park, da poseče mlado drvo. To je videla stanarka koja je izletela iz jedne od onih skromnih, banatskih kuća, i održala takvo predavanje iz ekologije da smo svi, koji smo se našli u tom trenutku na tom mestu, bili posramljeni. Sramota je, reča ona tada, seći mlado drvo. Drveće treba čuvati, a ne seći.
Tradiciju treba čuvati, negovati. Zato, pridružujem se apelu onih koji žele da se spreči nekontrolisana seča hrasta, već samo onih za koje stručnjaci kažu da mogu da se seku, makar da je reč samo o jednoj većoj grani ili grančicama. Imaćemo badnjak, održaćemo običaje, i sačuvaćemo šume.