MZ „V. VLAHOVIĆ”: ODBIJA SE ZAHTEV REDAKCIJE

Da ne ugrozimo istragu
Posle mesec dana zakašnjenja, dobili smo odgovor od Saveta MZ „Veljko Vlahović” na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji smo im uputili, a u kojem su traženi podaci o slučaju „Banatska priča”. Odgovor glasi: odbija se zahtev koji je poslala novinarka lista „Zrenjanin”.
Dva dana nakon što je naša koleginica povređena na pomenutoj manifestaciji, razgovarali smo sa sekretarkom MZ „Veljko Vlahović”, a potom uputili i dopis sa dodatnim pitanjima Savetu MZ. Međutim, dobijamo odgovor da oni ne žele da daju izjavu jer su sve predali tužilaštvu i policiji.
Zato smo prvog juna Mesnoj zajednici poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem smo zatražili informacije – sa kojom firmom je zaključen ugovor o postavljanju bine za manifestaciju „Banatska priča” i ko je u ime organizatora, a ko u ime ponuđača potpisao ugovor, kao i dokumenta – kopiju ugovora i dokumentaciju sa tendera na kojem je izabran ponuđač.

2 mz veljko vlahovic
Mesna zajednica je, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bila dužna da pruži odgovor najkasnije za 15 dana od kada je primila zahtev. Kako to nije učinjeno, 28. juna novinarka izjavljuje žalbu Povereniku zbog tzv. ćutanja organa vlasti.
Međutim, 11. jula – mesec i po dana od kada su podneli zahtev za pristup informacijama, u Mesnoj zajednici odlučuju da će ga ipak odbiti, iako je to, po Zakonu, trebalo da urade najkasnije 15 dana od kada su primili zahtev. Tako je 16. jula na adresu lista „Zrenjanin” stiglo rešenje o odbijanju zahteva sa obrazloženjem, koje je potpisao predsednik Saveta MZ „Veljko Vlahović” Goran Kravarušić. Rešenje se poziva na član 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim se reguliše kada je opravdano da se tražena informacija ne podeli. U ovom slučaju, Savet Mesne zajednice smatra da bi pružanjem podataka o organizaciji „Banatske priče” mogli „ugroziti, omesti ili otežati otkrivanje krivičnog dela, optuženje za krivično delo, vođenje pretkrivičnog postupka, vođenje sudskog postupka…”
Podsetimo, protiv dvojice vlasnika firmi, koje su učestvovale u postavljanju bine na manifestaciji 19. maja, podneta je krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu (OJT). Na upit lista „Zrenjanin” da li bi sudski postupak protiv vlasnika firmi mogao biti ugrožen ako bi MZ „Veljko Vlahović” objavila tražene informacije, OJT je navelo da nije ovlašćeno da daje mišljenje povodom postupanja drugih državnih ili organa lokalne samouprave, te da ne mogu da odgovore na postavljeno pitanje.

M. M.