NA 14. „PASULJIJADI“ U RAVNOM TOPOLOVCU: Zrenjaninac odneo pehar

Sava Kirćanski iz Zrenjanina skuvao je najbolji pasulj na 14. „Pasuljijadi“ održanoj u subotu, 18. avgusta, u Ravnom Topolovcu, mestu šire poznatom po proizvodnji kvalitetnog pasulja. Drugoplasirani je Topolovčanin Milan Railić, sa suprugom Jelenom, a treće mesto zauzela je ekipa „Slomilo“.

– Posebne tajne nema. Koristio sam domaći beli pasulj „gradištanac“, zaprška je bila jednostavna, a punoću ukusa je verovatno dala tri godina stara šunka i paštrnak. Često učestvujem na takmičenjima ovog tipa. Dok sam bio mlađi bila su to i međunarodna takmičenja u Mađarskoj, Ukrajini i Rumuniji, u organizaciji Udruženja negovalaca starih običaja, a sada uglavnom na manifestacujama u našoj zemlji – kaže kratko pobednik „Pasuljijade“.

Na ovom nadmetanju učestovalo je 20 ekipa iz skoro svih mesta Opštine Žitište sa područja Grada Zrejanina. Program su vodili glumac Narodnog pozorišta „Тоša Jovanović“ iz Zrenjanina Prvoslav Zakovski i novinar RTV „Santos“ Milan Đ. Stupar.

Na području Ravnog Topolovca pasulj se proizvodi na 20-tak hektara. Na prvi pogled to je impozantna površina, ali se ona, nažalost, poslednjih godina smanjuje. Preovladava domaća sorta NS 20 koju obezbeđuju područni zastupnici novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

M. S-n.

Foto: Z. Dedić

aaaaDSC_0215 aaaaDSC_0230r toplovac najbolji mladi kuvari pasulja