NA 5. DANU ITEBEJSKE ŠLJIVE: Najbolju rakiju ispekli Nikola Šebešćan i Milivoj Mrkšić, a Nada Radanov skuvala najukusniji pekmez od šljiva

Mladi Nikola Šebešćan osvojio je prvo mesto i pehar, dar Turističke organizacije Opštine Žitište, za najbolju staru rakiju šljivovicu, a Miloš Mrkšić ispekao je najbolje ocenjenu rakiju odovogodišnjih šljiva, dok je Nada Radanov skuvala najukusniji pekmez od šljiva „turgunjača“, po kojima je Srpski Itebej od davnina poznat.

Ovo troje su najuspešniji učesnici petog „Dana itebejske šljive i itebejske rakijade“, održane u petak 18. avgusta. Drugo i treće mesto u konkurenciji rakije od ovogodišnjeg roda šljiva osvojili su Ivica Kordin odnosno Milovan Rajić, a kod rakija pečenih ranijih godina – ponovo Nikola Šebešćan, odnosno Milan i Sandra Kiš.

Drugo i treće mestu u konkurenciji pekmeza od šljiva osvojile su Ana Bijači i Rozalija Horvat.

Članovi oba žirija ističu odličan kvalitet i šljivovice i pekmeza od šljiva. Tome su, pored truda i umeća onih koji su ih spravljali, pogodovali i odlični prirodni uslovi: blaga zima, odsustvo bolesti i parazita na šljivama i dobar odnos padavina i sunca, što je rezultiralo visokom sadržajem šećera u voću.

U rakiju naravno, nije dodavan šećer, a u pekmez minimalna količina, i to po pravilu, pred kraj kuvanja.

Manifestacija je održana zahvaljujući pomoći malog broja sponzora, uz veliki angažman nekolicine entuzijasta. Vredi pomenuti Janoša Kovača, Milovana i Vojina Rajića, Bogoljuba Longinova i Dušana Živkova.

Po njiihovim rečima šljive su brane u periodu od sredine jula do sredine avgusta. Rakija je pečena oko pet časova; bistra je i veoma pitka.

M. S-n.

Foto: Z. Dedić

21080818 sr itebej pobednici 21080818 sr itebej sljiva i rakija (10) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (9) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (7) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (6) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (5) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (3) 21080818 sr itebej sljiva i rakija (1)