NA BAGLjAŠU DECA SPASILA NAPUŠTENE ŠTENCE

Iva, Luka, Snežana i Ena smestili mešance
Prošlog vikenda je u zrenjaninskom naselju Bagljaš bezobzirni vlasnik izbacio tri malena šteneta starosti oko dva meseca. Kučići su odvojeni od majke i ostavljeni pored kontejnera. Dok su starije komšije okretale glavu kada bi videle štence koji jedva mile oko smeća, četvoro dece, uzrasta 9 i 12 godina, rešilo je da stvar preuzme u svoje ruke! Oni su kučiće sklonili, smestili ih u miran kraj, hranili ih, donosili im vodu, sakupili novac za kupovinu psećih granula i na kraju ih odveli na udomljavanje, uz podršku Udruženja ljubitelja životinja „Magare”.
Tužna sudbine štenaca, kao i nemarnost komšija da se pobrinu za malena bića, primorale su Ivu, Luku, Snežanu i Enu da napišu pismo komšijama koji nisu imali sluha za pomoć nemoćnim životinjama, putem koga su na fin način ukazali da je, pogotovo u današnje vreme, neophodno biti human. Pismo prenosimo u celini:
„Drage naše komšije, u subotu je neko odvojio tri malena šteneta od jedva dva meseca starosti i bacio ih, poput smeća, kod naših kontejnera. Nekoliko nas se potrudilo da im pomogne, nahrani ih i zaštiti. Hranili smo ih i štitili i preseljavali mnogo puta jer je vama, drage komšije, smetalo što laju, cvile i, sigurni smo, dozivaju svoju majku jer su sami i uplašeni. Uspeli smo da im nađemo siguran smeštaj i sklonimo ih s ulice. Naša srca su puna! Velika! Srećni smo jer smo pomogli malim, bespomoćnim bićima u nevolji. Ne samo da nismo ignorisali njihovu patnju već smo pokušali da uradimo nešto plemenito. Pokušali i uspeli! Odrasli bi trebalo da budu uzor pri odrastanju dece i njihovom stasavanju u plemenite i odgovorne članove ovog društva, trebalo bi da budu primer… Vi, drage naše komšije, bili ste primer – primer kakvi ljudi ne treba da budu, u šta deca ne treba da odrastu. Umesto da podržite mlade, pametne, saosećajne male ljude, vi ste ih osuđivali i napadali. Naučili su mnogo od vas. Hvala na praktičnom primeru. Nikada nećemo biti kao vi. Lekcija naučena.S ljubavlju, vaše komšije!”
S.V.