NABAVKA OGREVNOG MATERIJALA U JEKU NA POČETKU GREJNE SEZONE

Mnogi kupuju ogrev u dva-tri navrata

Staro je pravilo da pravi domaćini o nabavci ogreva misle u leto, ali nedostatak novca primorava naše ljude da ga nabavljaju u manjim količinama. Mnogi ugalj i drva kupuju dva, čak i tri puta, u manjim količinama. Izgleda da će se to produžiti tokom cele grejne sezone – kaže na naš list Ivan Radin, izvršni direktor „Ogreva” i napominje da je, i pored toga, promet na stovarištima „Ogreva” povećan u oktobru za deset procenata u odnosu na prošlu godinu.
Izlazivši u susret građanima, „Ogrev” je akcijski snizio cenu kvalitetnog mrkog uglja „Pljevlja” sa 12.990 na 12.590, dok je cena lignita iz Kovina snižena sa 8.990 na 8.590 dinara po toni.
Na zalihama su i potrebne količine briketa od uglja, čija je cena 18,90, dok je cena briketa od drveta 18,90 do 24,90 dinara po kilogramu, zavisno od vrste drveta od kog su briketi načinjeni. Kilogram peleta, u poslednje vreme dosta traženog zbog velike toplotne moći i male količine pepela i čađi, staje 26,90 dinara.
Sečena drva u paletama prodaju se po ceni od 12.990 dinara po paleti, dok je cena mekih lišćara 2.390 dinara po paleti.
Ogrevni materijal može se platiti čekovima građana na šest mesečnih rata, dok stalno zaposleni mogu da ga plate putem administrativne zabrane na zaradu. Penzioneri mogu plaćati i jednostavnom procedurom, putem Fonda penzijsko invalidskog osiguranja, na tri, šest i devet mesečnih rata.
„Ogrev” nudi povoljne us­love prevoza. Ukoliko je kupac iz Zrenjanina, prevoz je besplatan, pod uslovom da se prevozi najmanje dve tone tereta. Prevoz za udaljenija mesta, kako kaže Radin, manje je zastupljen u odnosu na grad.
Prodavci ogrevnog materijala koji se oglašavaju u „Zrenjaninu” prodaju bukovo drvo po ceni od 5.000 do 5.600 dinara, bagremovo za 4.700 do 5.200 i cerovo za 4.700 dinara po „kubiku”. Seča se najčešće naplaćuje 250 dinara.

M. S-n.