NACIONALNO PRIZNANJE ZA INOVACIJU DOBIO ZRENJANINSKI RIBOLOVAČKI TIM

Najvažniji su novina i primenjivost

Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji u 2017. godini jeste raketa za prihranu riba, koju su osmislili i izradili Zrenjaninci iz grupe „Karp sistem”, a proglašena je 21. decembra. Verovatno je da bi jedna od prvih reakcija na ovu vest bila: „Kako je došlo do toga da nešto iz ribolova, najsporednije stvari na svetu, pobedi u konkurenciji od 75 inovacija u Srbiji, gde je između ostalog bilo i ozbiljnih stvari poput patenata koji su se ticali dijagnostike kancera?” Upravo ovim pitanjem započeo je priču o novom izumu za ribolovce jedan od članova „Karp sistema” Bojan Bojanić.

PRAKTIČNIJI I NAPREDNIJI UREĐAJ
Odgovor glasi: – Jer smo mi prikazali najveći iskorak u odnosu na postojeće stanje tehnike, a poenta ovog nacionalnog takmičenja je bila inovacija, nije bila bitna oblast – priča Bojanić.
Članovi firme „Karp sistem”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme, nešto više od godinu dana radili su na izradi rakete za prihranu riba, pre nego što su odlučili da se prijave na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.
– Ideja za izradu „Rakete dot spod” nastala je pre tri-četiri godine jer smo kao dugogodišnji korisnici svih uređaja jako dobro znali koje su njihove mane i šta je trebalo unaprediti. Potom je razvojni proces trajao godinu i po dana, tokom kojih je urađeno pedesetak prototipova, od kojih je svaki naredni unapređivan. Izrada je bila dugotrajan i skup proces. Kupili smo 3D štampač, što nam je bilo isplativije nego da plaćamo da nam neko radi, jer se jedan prototip sastoji od puno različitih delova – objašnjava predstavnik grupe „Karp sistem”.
Na kraju su napravili uređaj za prihranu riba koji je u nekoliko aspekata bio praktičniji i napredniji od prethodnih.
– Sve dosadašnje spravice moraju da se koriste obema rukama. Naš uređaj je tako konstruisan da raketu možete napuniti hranom jednom rukom, ne ispuštajući štap, a takođe nema ni kontakta ruku sa hranom. Dosadašnji uređaji su se otvarali i oslobađali hranu kad udare o vodu, ako se pritom pogodi dugme. Međutim naš uređaj nema dugme, jer gde god da se dotakne, on će osloboditi hranu, što je takođe unapređenje – objašnjava Bojanić i dodaje da je još jedna prednost „Rakete dot spod” u tome što ne može da se zamrsi i što u sebi sadrži plovak, zahvaljujući kojem da može da pluta na površini vode u slučaju da pukne najon, tako da ribolovac može da je pronađe.

SLEDI MEĐUNARODNO PRIZNANJE
Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju počelo je u aprilu i sve do finala u decembru takmičari su prolazili kroz različite faze u kojima su ocenjivani, kao i kroz obuku na kojoj su učili poslovne veštine.
– Imali smo petnaestak treninga sa raznim stručnjacima, na kojima smo radili biznis planove, učili kako organizujemo prezentaciju proizvoda, vežbali poslovno pregovaranje. Do polufinala su takmičari postavljali pitanja jedni drugima, u polufinalu smo imali po 10 minuta za prezentaciju svojih izuma, a u finalu smo odgovarali na pitanja žirija i dobili smo ocenu recenzenata na osnovu celogodišnjeg rada – kaže Bojan Bojanić.

na tržištu 20 zemalja
Ono što je „Raketu dot spod”, između ostalog, izdvojilo od ostalih izuma, bilo je to što se već nalazi na tržištu i što se prodaje u preko 20 zemalja, što pokazuje da je „Karp sistem” stvorio realan biznis plan, dok su mnogi drugi projekti, bez obzira na to što su delovali grandiozno, ipak bili samo u fazi ideja. Najznačajnije je ipak bilo to što „Raketa dot spod” pokazuje značajan napredak u odnosu na postojeće stanje tehnike.
– Naš projekat ima kompletnu nacionalnu intelektualnu svojinu – nacionalni dizajn, patent, registraciju. Trenutno smo u fazi podnošenja međunarodne prijave PCT sistemu (PCT – Patent Cooperation Treaty), za šta smo dobili prvi izveštaj koji kaže da je naš izum u svih svojih 11 patentnih tvrdnji novost. Znači, prema njihovom izveštaju, uređaj je totalno napredan i industrijski primenjiv – pojašnjava Bojanić.
On kaže da je nacionalna nagrada potvrda uspešnog rada „Karp sistema” i da očekuju da će nakon ovog takmičenja potražnja za „Raketom dot spod” biti još veća.
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju godine organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredna komora Srbije, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda i Radio-televizija Srbije, koja je prenosila finale takmičenja. Pobednici su dobili nagradu od milion dinara, kao i mogućnost za šestomesečno besplatno korišćenje prostora i opreme u Tehnološkom parku u Beogradu.

  • STRASTVENI RIBOLOVCI
    Ribolov je prvo bio naš hobi – strast, čak i opsesija, a danas je to naš život i posao kojim se bavimo – navode u grupi „Karp sistem”, koju čine četiri člana. Tu su mašinski inženjer i patentni inovator Svetislav Živković, bivši selektor reprezentacije Srbije u šaranskom ribolovu Željko Sirar, student Ekonomskog faulteta Ivan Dimitrijev i šestostruki šampion Srbije u šaranskom ribolovu i osvajač pet svetskih medalja Bojan Bojanić.

MILANA MARIČIĆ

Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji u 2017: "Raketa dot spod"
Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji u 2017: „Raketa dot spod“
Bojan Bojanić: šestrostruki šampion Srbije u šaranskom ribolovu
Bojan Bojanić: šestrostruki šampion Srbije u šaranskom ribolovu