NAGRADA GRADA ZRENJANINA ZA 2021. GODINU

Priznanja zaslužnim sugrađanima

Ivan Pančić, doktor Radivoj Filipov, Roman Bugar, Zurab Datunašvili i Vuksan Knežević dobitnici su „Nagrade grada Zrenjanina” za 2021.
Dr Radivoj Filipov, lekar specijalista epidemiolog, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, nagrađen je za doprinos u borbi protiv epidemije korona virusa. Roman Bugar, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra i Zrenjaninske filharmonije plaketu je primio za doprinos u oblasti muzičke kulture i umetnosti.
Zurab Datunašvili, član Rvačkog kluba „Proleter” i reprezentativac Srbije, svetski i evropski šampion i osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, priznanje je poneo za afirmaciju „Evropskog grada sporta”.
Ivan Pančić, fotoreporter u penziji, doprineo je unapređenju Zrenjanina i sporta u gradu kroz fotografiju. Vuksan Knežević, pedagog u penziji, nagradu dobija za životno delo i doprinos u oblasti literarnog rada i stvaralaštva.

SVEČANO URUČENJE
Tradicionalno, plakete su im uručene na koktelu održanom u četvrtak, 31. decembra, u baroknij sali. Goste je pozdravio domaćin, gardonačelnik Simo Salapura i osvrnuo se na problem koji najduže muči Zrenjanince – voda za piće.
– Verujem da ćemo, zajedno s Vladom i našim službama, doći do rešenja. Radimo na tome svakodnevno i očekujem da će 2022. biti veoma značajna, kada je ova tema u pitanju. Ali ako ostavimo vodu po strani, ako se osvrnemo na sve direktne investicije i podsticaje, vidimo da je Zrenjanin na važnom mestu, kada je u pitanju razvoj naše zemlje – kazao je prvi čovek Grada.
Ivan Pančić, fotoreporter u penziji, gotovo šest decenija svedoči i beleži putem fotografije hroniku našeg grada. Njegov profesionalni rad, jasno dokumentovan i dostupan javnosti, zastupljen je kroz hiljade i hiljade vrednih zapisa, na novinskim stranicama, razglednicama, katalozima, publikacijama koje čine svojevrsnu istoriju razvoja Zrenjanina.
Prve fotografije objavio je još 1965, u časopisu „Foto-kino revija”, a u listu „Zrenjanin” 1968. U mladosti, naročito je ostavio traga u oblasti sportske fotografije, za koju dobija i međunarodna priznanja.
S posebnim osećajem za detalj i trenutak, neumorno je snimao vrhunske, svetski poznate sportiste, ali i pionire i poletarce. Beleži takmičenja od velikih borilišta do najmanjih lokalnih terena.
Iako u penziji, i dalje s velikim žarom i energijom snima i objavljuje fotografije sa brojnih sportskih događaja u Zrenjaninu i okolini.

VERNI BELEŽNIK VREMENA
– Nagrada mi puno znači jer sam ceo svoj život posvetio fotografiji. Slikao sam skoro svaki deo grada, sportske događaje, biljni i životinjski svet. Na kraju sport je nekako preovladao. U karijeri draga mi je „Balerina” za koju sam u Sidneju 1989. dobio bronzanu plaketu. Druga je fotografija gradske kuće u predvečerje čarobno osvetljena. Našla se u svim katalozima. Ponosan sam i na fotografiju košarkaške utakmice za koju sam dobio gran pri u staroj Jugoslaviji – rekao je Ivan Pančić i dodao.
– Postoji i ono što nisam uspeo da zabeležim, ali više je toga što jesam. Nekada sam radio i po hiljadu fotografija dnevno. Pomnožite ih sa 60 godina. Mislim da je to zaista velika brojka – kazao je poznati zrenjaninski fotograf.

BREND GRADA
Roman Bugar je od Filharmonije stvorio svojevrsni brend po kojem je naš Grad poznat. Kako je rekao, za njega je Zrenjanin najlepši na svetu i zbog toga u njemu živi, radi i stvara.
– Nagrada ne pripada samo meni, već svim mojim kolegama, saradnicima, prijateljima, porodici. Bez njih i njihove podrške ništa od naše muzičke priče ne bi bilo – rekao je Bugar.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović