Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda, jelentős jubileumott ünnepeltek a HÁLÓ mozgalom tagjai

Húsz éves a délvidéki HÁLÓ mozgalom

Húsz évvel ezelőtt Zentáról indult a Kárpát-medencei Háló Mozgalom kapcsolat- és közösségépítő tevékenysége a Délvidéken. 22 bácskai, bánsági és magyarországi helységből jöttünk össze 2 napos ünnepi, emlékező találkozásra. A találkozón részt vett Puchard Zoltán, a Háló egyik alapítója, Csúzdi István a Délvidéki Háló első vezetője, megszervezője, Halmai Tibor jelenlegi régióvezető (egyben a Kárpát-medencei vetőség tagja) és a nagybecskereki származású Schön György (a vezetőség tagja).
A péntek esti visszaemlékező ünnepi műsoron az alapítók visszaemlékezései mellett vidám hangulatot teremtve felléptek még a zentai fiatal táncosok és citerások és Micsik Béla törökbecsei népművész. A bevezető előadást Kondé Lajos, szegedi plébános tartotta „Uram, jó nekünk itt!” címmel, aki a 20 évvel ezelőtt az első délvidéki Háló találkozón is vendégelőadó volt. Szombaton délután Pejin Attila, a zentai múzeum vezetője „Vendégeinknek szeretettel”címmel történelmi bemutatót tartott Zenta múltjáról. A találkozót záró ünnepi szentmisét dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök vezette. Koncelebráltak Nagy József és Vreckó Ferenc zentai plébánosok, a zenei szolgálatot pedig a zentai Kis Szent Teréz plébánia dicsőítő csoportja vállalta.
Több, mint 7000 nap telt el a zentai indulás óta! Ezen időszak alatt a Délvidéki Háló vezetői, önkéntesei (bogozói) mintegy 168 találkozót (egy vagy több naposat, köztük egy Kárpát-medencei tábort) szerveztek csaknem 30 helységben a Bácskában és a Bánságban. Megszólítottak több ezer embert, sok-sok közösségből. Összekötötték a szórványt és a tömbvidéket. Meghívtak sokakat az Anyaországból és az utódállamokból, közöttük jó néhány neves előadót, művészt, lelkipásztort. Több, mint ezren vettek részt a Délvidékről évről évre a 15 Kárpát-medencei táborban, és ugyanannyi más, Kárpát-medencei hálós eseményen. És eltávozott közülük jópár hálós barát…
Istennek legyen hála, hogy sok-sok éven át együtt dolgozhattunk, dolgozhatunk. Mindenkinek köszönjük, aki az elmúlt években segítette a délvidéki Hálót, erősítette a hitben és nemzetben való összetartozást a Délvidéken, és máshol a Kárpát-medencében!