NAJAVA DOGAĐAJA

FILM
U okviru ciklusa – „Velikani sedme umetnosti” u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 29. juna, u 21 sat, biće prikazan film „Staza slave” (Paths of Glory). Film govori o besmislu rata. Režija Stenli Kjubrik a radnja filma smeštena je za vreme Prvog svetskog rata i posmatra rat iz perspektive francuskih vojnih snaga. Glavni lik je pukovnik Daks /Majkl Daglas koji odbija da žrtvuje svoje vojnike zarad osvajanja brda koje su zauzeli Nemci… Film je snimljen u američkoj produkciji 1957. godine. Ulaz je besplatan.

INDIJSKO POZORIŠTE
U okviru INFANT festivala u Kulturnom centru u četvrtak, 29. juna, u 21 sat, gostuje indijsko Kriyativ pozorište koje je na evropskoj turneji od 16. juna do 6. jula. Izvešće dramu „Gde senka završava” – moderna interpretacija epske priče na engleskom jeziku, putovanje kroz istoriju i mitove koji su zajednički i slični među svim kulturama… Predstava otkriva epsku južno-azijsku priču, a pronalazi slične u Srbiji i okolnim kulturama.

IZLOŽBA
Izložba crteža – portreta, akademskog slikara Predraga Lojanice biće do 5. jula u Izložbenom salonu Kulturnog centra. Rođen je 1973. godine u Tomaševcu. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 2003, u klasi profesora Čedomira Vasića. Imao je devet samostalnih i učestvovao na pedesetak grupnih izložbi. Član je ULUS-a od 2004. godine, a u Umetničkom savetu Udruženja bio je od 2009 do 2011. Dobitnik je tri likovne nagrade…

„ŽENE NA FILMU”
U sredu, 5. i četvrtak, 6. jula u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat počinje Ciklus „Žene na filmu”, „Fidelio: Alisina odiseja”, u okviru programa „Francuski filmski karavan, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA
Otvaranje izložbe Bojana Otaševića, dobitnika prve nagrade Likovnog konkursa „30X30” biće u četvrtak, 6. jula, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Otašević je rođen u Kragujevcu 1973. godine. Diplomirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1998, magistrirao 2001, a doktorirao 2014. godine kod prof. Biljane Vuković. Član ULUS-a je od 2000. godine. Vanredni je profesor na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Odseku za primenjenu i likovnu umetnost. Dobitnik je 22 likovne nagrade. Izlagao je na 41 samostalnoj i učestvovao na više od 290 grupnih izložbi.

MUZEJ
Narodni muzej Zrenjanin od ponedeljka, 3. jula, ima letnje radno vreme. Stalna postavka je otvorena radnim danima od 8.30 do 18:30, a subotom od 8:30 do 12.30. Izložbeni saloni – radnim danima od 9 do 13 časova, a subotom od 9 do 13 časova.

TRIBINA
„Kapitalizam i kultura” naziv je tribine koja će biti održana u petak, 30. juna, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Govoriće Želimir Žilnik, filmski reditelj. Moderator je Miroslav Samardžić.

„BANATSKA BAJKA“
U okviru projekta „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” (6. jun – 20. avgust) – Kulturni centar, Turistička organizacija i IPMedia 023, uz podršku EuroVeloPark Banat, u četvrtak, 29. juna, i sledećeg četvrtka, 6. jula, od 18 časova, biće Kreativna radionica „Mali genijalci” – Otilija Buheker Ilić. Koncert grupe Yasserstain je u 19 časova. Istovremeno je i Škola sporta „Čigra” a program su pripremili, treneri su Tamara Simić, Željko Ivanović, Aleksandar Vujinović i Vladimir Majkić… U petak, 30. juna, od 20 časova, biće program učenika Muzičke škole „Josif Marinković”; u subotu, od 20 časova je predstavljanje Lazareva i Zlatice, u nedelju, KUP „Pionir”. U ponedeljak, 3. jula, od 20 časova – Program Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” – predstavljanje stvaralaštva dr Đorđa Petrovića. U utorak, 4. jula, od 20 časova, Vinsko veče – Šandor Šomođi. U sredu, 5. jula, od 19 časova je prezentacija Centra za edukaciju „BigBen”, a od 20 časova projekcija filma „Ritovi donjeg potisja”, Pera pesnik iz Banata (Petar Ćirić iz Perleza) i KUD „Lola”, Farkaždin, kao i Banatski kulturni karavan, EuroVelo Park – biciklistička ruta.