NAJAVA DOGAĐAJA

FILM
U okviru filmskog ciklusa „Italijanski klasici” u sredu, 3. i četvrtak, 4. februara, biće prikazan film „Dekameron” (1971). Pjera Paola Pazolinija (Pier Paolo Pasolini). Reč je o italijanskoj pustolovnoj humornoj drami i ekranizaciji istoimenog romana Đovana Bokača. Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA
Izložba slika Bogdana Đorića „Apstraktne vizije” biće otvorena u petak, 5. februara, u 19 časova, u izložbenom salonu Kulturnog centra. Umetnik će predstaviti 24 slike.

KONCERT
Povodom 14 februara, Dana zaljubljenih, u subotu, prethodnog dana, u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, biće koncert Gorana Karana. Publika će imati priliku da čuje brojne popularne kompozicije, poput, „Lipa si lipa”, „Prozor kraj đardina”, „Ja sam samo vagabundo”, „Kad zaspu anđeli”, „Ostani”, „Ne šalji lađe”, „Jubim te, jubim”, „Kao da te ne volim”… Karte se prodaju na biletarnici svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena je 1000 dinara, a za organizovane posete 900.

„KORČULANSKI ĐIR” U BEOGRADU
Promocija romana „Korčulanski đir” Olivere Skoko, književnice i istoričarke umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, biće u petak, 29. januara, u 19 časova, u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a). Osim autorke, o romanu, čiji je izdavač zrenjaninska Biblioteka, koja priprema i drugo izdanje, govoriće Zoran Kusovac, novinar – živi i radi na relaciji Korčula-Beograd, Dejan Ristić, istoričar, Velja Pavlović, novinar i autor kultne emisije „Nivo 23”. Moderatorka je Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

TINEJDžERSKI KUTAK
Književnici Ivana Lukić i Uroš Petrović otvaraju Tinejdžerski kutak u zrenjaninskoj Biblioteci, u ponedeljak, 1. februara, u 18 časova. Ivana Lukić, dobitnica nagrade „Politikinog zabavnika”, predstaviće svoju knjigu „(Ne) pitaj me kako sam” i održati radionicu. Uroš Petrović održaće dve radionice u četvrtak, 4. februara. Prva je za tinejdžere, od 16 časova, a druga za predškolce, sa Školicom sporta „Čigra”, od 18:30.

PREDSTAVA „ČOVEK JE ČOVEK”
Pripreme za premijeru „Čovek je čovek”, predstave zasnovane na delu Bertolda Brehta iz 1926. godine, u režiji Anđelke Nikolić, uveliku traju. Gledaoci će imati prilike da uživaju u zanimljivom rediteljskom podvigu 13. i 20. februara na velikoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.
Radnja je smeštena u kolonijalnoj Indiji koju su okupirali Britanci početkom 20. veka. Predstava će se odvijati u nastavcima i prikazaće do koje mere se čovek adaptira na razne situacije, zatim zanimljive paralele između ratnih sukoba, koji za pozadinu imaju ekonomske okvire, i društvenih dešavanja koja su i danas aktuelna.

REPERTOAR POZORIŠTA
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” je u četvrtak, 28. januara, predstava „Kokoška”, u petak, 29. „Kumovi”, a u subotu , 30. „Don Žuan”. Sve počinju u 20 časova. Na Lutkarskoj sceni je u subotu, u 10 časova, „Zvezdan”.

PREDAVANjE O ĆIRILICI
Nikola Kulić, profesor istorije iz Beograda, održaće predavanje „Srpska ćirilica – najsavršenije fonetsko pismo na svetu u petak, 29. janaura, u 19 časova, u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”. Organizatori su Udruženje „Bagljaškult” i Humanitarno udruženje „Našem gradu s ljubavlju”.