NAJAVE DOGAĐAJA

FILMSKI KARAVAN
Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Gete institutom u Srbiji (Goethe Institut Serbien) organizuje Filmski karavan „Filmovi na putu”: u četvrtak. 1. juna, „Who am I” – Nijedan sistem nije siguran”; u sredu, 7. juna, „Fak ju Gete 1”. Projekcije su u maloj sali u 20 časova. Ulaz je besplatan.

„BANATSKA BAJKA…”
Od 6. juna do 20. avgusta, u Zrenjaninu se održava Manifestacija „Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” – zajednički projekat KC, Turističke organizacije i IPMedia 023 uz podršku EuroVeloPark Banat. Program: 6. jun, 20 časova: Svečano otvaranje manifestacije – promocija i degustacija vina i BidBend Zrenjanin; sreda, 7. jun, 20 časova: Multimedijalno veče – Projekcija emisije o Ritovima donjeg potisja, razgovor sa predstavnikom Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanina”, predstavljanje projekta EuroVeloPark Banat i „Banatski kulturni karavan” Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta; četvrtak, 8. jun, 19 časova: Dečji program – Baletska škola „Dimitrije Parlić”, Pančevo, Odeljenje u Zrenjaninu – koreografija klasičnog i savremenog baleta (muzika Čajkovskog, Respigija…) i primenjene gimnastike. Nastupaju učenici Niže baletske škole od prvog do četvrtog razreda.

KONKURS
Kulturni centar je raspisao konkurs za otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, kao i finansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika. Konkurs je otvoren do 20. juna. Više na www.kczr.org

FESTIVAL
U Zrenjaninu je 2, 3. i 4. juna Četvrti međunarodni horski festival „Slobodan Bursać”. Festival su u Multimedijalnoj sali Gradske kuće najavili, u ime organizatora, Goran Marinković, direktor KC Zrenjanina, Dragan Midorović – KulturKick Creative Productions, Željka Milošević, pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina i Vladimir Stojković Coka, inicijator i jedan od osnivača Festivala. Festival se održava u Kulturnom centru, a pokrovitelji su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Svečanost povodom završetka obnavljanja biste Slobodana Bursaća je u Aleji Velikana u Karađorđevom parku, u četvrtak, 1. juna, u 11 časova. Istog dana, u 19 časova, u KC je otvaranje izložbe povodom trideset godina od kada je tadašnji Omladinski hor „Josif Marinković” osvojio titulu „Hor sveta”, u Langolenu, 1987. i promovisan CD, na kojem je snimak ovog Hora na Dubrovačkim letnjim igrama iste godine. Prof. Bogdan Đaković održaće predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije.

B. J.