NAJAVE DOGAĐAJA

PREDAVANjE
U petak. 26. februara, u maloj sali Kulturnog centra u 17 časova biće održano predavanje sa temom: „Kako ostvariti svoje zdravlje – primeri”. Predavač je prim. dr med. Boro M. Vujasin.

TRIBINA
Tribina „Kazna i zločin – Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)” biće održana u petak, 26. februara, u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra. Govoriće Milan Radanović. Moderator je Miroslav Samardžić. Posetioci će dobiti istoimenu knjigu.

PREDSTAVA „PRAH”
Pozorišna predstava „Prah” rađena po drami Đerđa Špira (jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca), u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra, u subotu, 27. februara, u 20 časova. Igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Ulaznica je 700 dinara a za organizovane posete 600. Poznati glumački tandem igra sredovečni bračni par koji živi skromno sve do trenutka kada suprug dobija premiju na lutriji…

„EKSPOZE”
Predstava „Ekspoze” biće izvedena u velikoj sali Kulturnog centra u nedelju, 28. februara, u 20 časova. Autor i koreograf je Igor Koruga. Dramaturško-koreografska podrška Ana Dubljević. „Ekspoze” je hibridna pozorišna izvedba savremenog plesa i javnog govora, koja izlaže i razotkriva probleme života pacijenata sa primarnim imunodeficitima i drugim retkim bolestima u okviru socijalnog i zdravstvenog sistema Srbije. Ulaz je besplatan.

ITALIJANSKI FILM
U okviru filmskog ciklusa „Italijanski klasici”, u sredu, 2. i četvrtak, 3. marta, u maloj sali Kulturnog centra, u 20 časova, biće prikazan film Federika Felinija „Satirikon” (Satyricon, 1969). Nadrealni dramski film nastao je po istoimenom latinskom književnom delu iz 60. g. n.e. Radnja je smeštena u antičkom Rimu u doba Nerona… Ulaz je besplatan.

KONCERT GRUPE „LEGENDE”
U sredu, 9. marta, u 20 časova na velikoj sceni Kulturnog centra, biće koncert grupa „Legende”. „Legende” su više puta proglašene za grupu godine, koja je i dobitnik najznačajnijih muzičkih priznanja: Oskar popularnosti, „MELKO”, „Zlatni Melos”, „Zlatni violinski ključ”, PGP, Nagrada Beovizije za muziku za film „Jesen stiže dunjo moja”, više zlatnih ploča, kao i brojna priznanja za humanitarne koncerte. Repertoar „Legendi” je od starogradskih melodija, do etno popa. Ulaznica je 800 dinara a za organizovane posete 700 – u Kulturnom centru svakog radnog dana i subotom, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

CEKOM – „OČI”
U petak, 26. februara, u 20 časova, Dramska grupa CEKOM odigraće u Kulturnom centru pozorišnu predstavu „Oči”. Humanitarnog je karaktera, umesto ulaznice – dobrovoljni prilozi… Predstava „Oči” dobila je niz priznanja na festivalima. Nastala je primenom kreativnog dramskog procesa koji članovi CEKOM-a već nekoliko godina uspešno koriste u dramsko – pedagoškom radu. Bavi se temom osuđivanja i kako se lako, pod pritiskom loših životnih i društvenih okolnosti, može skrenuti sa puta kojim smo krenuli…

REPERTOAR POZORIŠTA
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” gostuje u četvrtak, 25. februara, u 20 časova, predstava Vilijema Šekspira „Perikle”, u izvođenju Šabačkog pozorišta. Adaptacija, režija i scenografija Nikita Milivojević. U petak, 26. februara, u 20 časova, gostuje Narodno pozorište Kikinda sa predstavom „Murlin Munro”. U subotu, 27. februara, u 19 i 20.30 časova na repertoaru je „Čovek je čovek” Bertolta Brehta – prva i druga epizoda, u režiji Anđelke Nikolić. U subotu, 27. februara, u 10 časova, na Lutkarskoj sceni igra „Plavi Petar”.

PREDAVANjE U MUZEJU
Predavanje „Nematerijalno kulturno nasleđe u turističkoj ponudi Srbije”, povodom Svetskog dana turističkih vodiča, 21. februara, održaće, u petak, 26. februara, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, dr Branko Krasojević, licencirani konsultant Nacionalne agencije za regionalni razvoj. Organizatori su Udruženje turizmologa Zrenjanina sa Sekcijom turističkih vodiča.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje predavanje „Sirova hrana – zdrave navike”, u ponedeljak, 29. februara, u 18 sati, u Makedonskoj 11. Predavač je Aleksandar Kunkin.