NAJAVLJENI 34. „DANE LUDAJE: U narandžastim kostimima, uz banatske pesme, tamburaše i bundevaru

Zrenjaninski „Dani piva“ i kikindski „Dani ludaje“ su vršnjakinje, takoreći sestrinske manifestacije. Obe su počele pre 34 godine i najvredniji su turistički brendovi oba grada. Zahvaljujući saradnji najodgovornijih predstavnika lokalnih samouprava i turističkih poslenika, već nekoliko godina se ne održavaju istovremeno, poslednje nedelje avgusta. Stoga je Banat, nakon „Dana piva“, u znaku „Dana ludaje“, od 20. do 23 septembra.

Da su 34. „Dani ludaje“ na pomolu imali smo prilike da vidimo danas, 11. septembra, kada su devojčice i dečaci iz kikindskih vrtića, „preobučeni“ u ludaje, prošetali Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića i izveli performans na platou ispred Vodotornja, „Renesansa“ i Turističkog informativnog centra. Uz pratnju tamburaša, animatore i novinare, devojčice i dečaci iz Kikinde su otpevali nekoliko banatskih dečjih pesama, uz podršku građana Zrenjanina. U bojama ludaje i ove manifestacije, narandžastoj, doneli su i ukuse svoga brenda – pitu od ludaje kojom su poslužili Zrenjanince i Zrenjaninke.

Kikinđani su bili gosti Turističke organizacije grada Zrenjanina, kako kaže Dijana Tajdić, ovo je prilika i za potvrdu tradicionalno dobre saradnje turističkih poslenika dva grada.

Tradicionalni pozivar na kikindsku manifestaciju je dobošar Branko Cucić, rođen u Zrenjaninu čiji je sin zrenjaninski zet.

Do početka regionalne kikindske turističke manifestacije, kako je najavila Olivera Marinkov, iz Odseka za poslove razvoja grada Kikinde, predviđene su promocije u Novom Sadu, Beogradu, kao i u Rumuniji i Mađarskoj, a očekuju goste iz Srbije, pre svega iz Zrenjanina, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, kao i iz drugih susednih evropskih zemalja…

Tekst i foto B. Jajić