NAJNOVIJE ANALIZE DEMANTOVALE TVRDNjE OBRADOVIĆA IZ GRUPE „ZILIO”

Voda sa izvora nije zapušila filtere

Kvalitet sirove vode, koja se doprema sa izvorišta za fabriku vode, nije se menjao i isti je kao i pri zaključenju ugovora za izgradnju ovog postrojenja pre četiri godine, pokazuju aktuelne analize zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Time je dokazano da Nenad Obradović, predstavnik konzorcijuma „Zilio” i generalni menadžer „Sinerteha”, nije govorio istinu kada je početkom meseca obavestio javnost da je fabrika vode prestala da radi zbog zagađenja sirove vode iz bunara.
Početkom aprila obustavljena je isporuka prečišćene vode u javnu mrežu, a Nenad Obradović je medijima poslao fotografije opreme iz fabrike vode, koja je bila prekrivena mrkocrvenim muljem nalik na talog od kafe, uz saopštenje da je „postrojenje moralo da stane sa radom da ne bi došlo do kvara na opremi zbog mehaničkog zagađenja vode koja dolazi iz bunara”. Potom je ublažio tvrdnju, rekavši u novom saopštenju da je to „za sada samo pretpostavka, dok se ne utvrdi o čemu se radi”.
Ipak, ove izjave bile su optužba na račun JKP „Vodovod i kanalizacija”, budući da je obaveza ovog preduzeća, na osnovu ugovora sa grupom „Zilio”, da za postrojenje obezbeđuje sirovu vodu sa izvorišta „Mihajlovačka”. Zato su iz „Vodovoda” naručili analize ove vode od Zavoda za javno zdravlje i pokrajinskog Instituta za javno zdravlje.
Poredeći njihova merenja (o kojima su izveštaji izdati 3. i 5. aprila ove godine) sa onim od pre pet godina, uočava se da su ispitivani parametri približnih vrednosti – odnosno da se kvalitet vode koju dostavlja „Vodovod” nije menjao.
– Vrednosti fizičko-hemijskih pokazatelja ispitanog uzorka vode u skladu su sa dosadašnjim rezultatima vode za piće za navedeno područje – zaključak je stručnjaka zrenjaninskog Zavoda, koji napominju da je sirova voda bakteriološki ispravna, ali ne i u fizičko-hemijskom smislu na osnovu Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Zbog sastava tla, kako se navodi, neprečišćena voda ima povećane količine organskih materija, amonijaka, kao i neodgovarajuće organoleptičke osobine – izled, boja, miris, ukus (prim.aut.). Dakle, i kao takva, ona ne sadrži mulj, kamenčiće i ostalo mehaničko zagađenje koje je zapušilo opremu „Zilija” („Sinerteha”).
Analize Zavoda i Instituta potvrdile su reči profesora Bože Dalmacije i ostalih istraživača sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, koji su nedavno za televiziju „N1” objasnili da mehaničko zagađenje ne dolazi od ulazne vode iz bunara, kao i da su vode našeg područja hemijski neispravne, ali na oko bistre, bez fizičkih elemenata poput zemlje, kamenčića, peska.

Milana Maričić