NARODNA KUHINjA ANGAŽOVANA TOKOM CELE GODINE: SVAKA POMOĆ DOBRODOŠLA

Topli obroci i paketi hrane za najugroženije

Naš sugrađanin Milan M. jedan je od 262 osobe čija egzistencija zavisi od „Narodne kuhinje”. Oni predstavljaju najugroženiju socijalnu kategoriju stanovništva. To su lica koja primaju novčanu socijalnu pomoć, višečlane porodice, penzioneri sa najnižim primanjima, bolesni, osobe sa invaliditetom, samohrani roditelji… U prostorijama Crvenog krsta (CK) Zrenjanin za njih se pripremaju 262 topla obroka. Za mnoge to je i jedini dnevni – pola litre kuvanog povrća i 300 grama hleba, uz parče mesa, kobasice ili slanine.
U okviru programa „Narodna kuhinja” tople obroke dobijaju i lica u Prihvatilištu za stare i odrasle u kriznim situacijama, beskućnike i prosjake – trenutno ih je 13.
– Narodna kuhinja u CK Zrenjanin radi i tokom pandemije, uz pojačane mere zaštite od kovida 19. Proletos, u toku vanrednog stanja, Grad Zrenjanin i CK Zrenjanin su odlučili da privremeno obustave pripreme toplih obroka u okviru programa Narodne kuhinje. Od polovine marta, do polovine maja, korisnicima su distribuirani paketi hrane za dvonedeljni period. Zatim je sve nastavljeno uobičajeno – podsetila je Aleksandra Tanasijević, sekretarka CK Zrenjanin.
Kako navodi, topli obroci pripremaju se iz dana u dan, a korisnici petkom dobijaju i konzervirane namirnice za dane vikenda. U zimskom periodu (oktobar – mart) mesečni paketi hrane u okviru „Narodne kuhinje” isporučuju se za 340 porodica kojima Centar za socijalni rad Grada Zrenjanina rešenjima utvrđuje ovo pravo – obuhvaćeno je 230 najugroženijih porodica u svim naseljenim mestima Grada Zrenjanina i 110 porodica u Zrenjaninu.

Obroci za zdravlje
Prema rečima naše sagovornice, najčešće pripreman i najomiljeniji među korisnicima je tradicionalno – pasulj. Često se pripremaju kupus, pilav, đuveč, paprikaš, testenine… Njihova zdravstvena ispravnost se kontroliše i pripremaju se po utvrđenom nutricionističkom standardu.
– Sredstva za „Narodnu kuhinju” obezbeđuju Grad Zrenjanin (za pripremu toplih obroka i nabavku mesečnih, kao i paketa hrane za dane vikenda), a deset osnovnih prehrambenih proizvoda za pripremu toplih obroka, posredstvom Crvenog krsta Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku – objašnjava Aleksandra Tanasijević. – Zahvaljujući donatorima, pomoć je u toku vanrednog stanja upućena ugroženim pojedincima, kao i ustanovama i institucijama.
Uz podršku CK Vojvodine, prehrambeni paketi i proizvodi za higijenu su upućeni Gerontološkom centru, Okružnom zatvoru, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti ,,Dr Vasa Savić”, Prihvatilištu za stare i odrasle u kriznim situacijama – beskućnike i prosjake. Posebna pažnja i paketi upućeni su romskim porodicama u naseljima „Surdučka” i „Dudara”.
Zaposleni i volonteri CK Zrenjanin su tokom vanrednog stanja posetili i pet udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji Zrenjanina: Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Srednjobanatskog okruga, Udruženje paraplegičara Banata, Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih, Organizaciju gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć MNRO „Suncokret”. Tada je isporučeno 180 paketa namirnica.

Briga o najugroženijima
– Za korisnike u tzv. „sivoj zoni siromaštva” koji su takoreći nevidljivi za sistem pomoći od nadležnih, jer nisu korisnici CZSR, ni novčane socijalne pomoći, niti Narodne kuhinje, obezbedili smo 230 paketa hrane i isto toliko paketa higijenskih proizvoda, čime je pomognuto ukupno 1.035 lica – navela je sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.
– Navedenim vidovima kontinuiranih i jednokratno pruženih pomoći obuhvaćene su sve najugroženije porodice i zadovoljene najosnovnije potrebe korisnika – hrana, higijena, polovna odeća. Vodi se računa da podelom pomoći bude obuhvaćen što veći broj osoba (npr. ko je korisnik Narodne kuhinje, ne može da dobija i jednokratnu pomoć) – kaže Aleksandra Tanasijević.
Svi koji žele da pomognu ili upute bilo kakvu donaciju i podršku su dobrodošli – poručuju iz CK Zrenjanin.

  • ZLATNI VOLONTERI
    U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbiji o zabrani izlaska iz kuća licima starijim od 65 godina, CK Zrenjanin je tokom marta, u okviru realizacije programa „Narodna kuhinja”, najpre organizovao dostavu toplih obroka korisnicima starijim od 65 godina koji žive sami i nemaju mogućnost da im ga neko preuzme. Uz pojačane mere zaštite i higijene, ostalim korisnicima su topli obroci isporučivani na distributivnom punktu u CK. Potom, tokom dva meseca, svim korisnicima su topli obroci odneti na kućne adrese, ne uzimajući u obzir njihovu dob.

 

  • BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU
    Gradska uprava vodi računa o strogoj kontroli uslova u kojima se pripremaju i isporučuju topli obroci, a kako bi se osigurala bezbednost korisnika, posebno u vreme epidemije. Učestalo se dezinfikuje prostor, korisnici prolaze kroz dezo-barijeru, a na ulasku se dezinfikuju ruke. Samo jedan korisnik može da bude na distributivnom punktu, u zašitnoj masci. Zaposleni i volonteri CK su sa zaštitnim maskama, vizirima ili zaštitnim naočarima i u rukavicama. Osoba koja deli obrok nema neposredan fizički kontakt sa korisnikom niti dodiruje posude za hranu. Najteže je i nakon toliko vremena stalne edukacije i podsećanja, kako kažu, obezbediti da korisnici budu udaljeni jedan od drugog. Navikli su da se druže, a sada je to epidemijska situacija onemogućila.

 

  • POMOĆ ZA SVE
    – Pomoć za ugrožene sugrađane pristizala je i u toku stanja pogoršane epidemijske situacije i u toku letnjih meseci: stigla je i od UNICEF-a, posebno za decu iz višečlanih romskih porodica (250), kao i za hraniteljske porodice (45) – naglašava Tanasijevićeva. – UNWOMEN je donirao pakete za žene koje spadaju u kategoriju socijalno ugroženih (78). Crveni krst Vojvodine je obezbedio pomoć i za porodice u posebno teškom finansijskom položaju (48). Značajne su i bilateralne donacije zrenjaninskog „Luksola”, Rotari kluba, ,,Login EKO”, Udruženja pčelara …. ali i pojedinaca, građana dobre volje koji su donirali pojedinačne pakete prehrambenih proizvoda. Organizacija „Solidarnost za Kosovo” koju vodi Arno Gujon donirala je novu garderobu i obuću, pretežno za decu. U kontinuitetu, tokom godine, uručuju se i polovna obuća i odeća korisnicima zahvaljujući, pre svega, gotovo svakodnevnim donacijama sugrađana. CK Zrenjanin je tokom leta isporučio 115 porodičnih paketa hrane i proizvoda za higijenu socijalno ugroženim licima grada Zrenjanina.

Branka Jajić