Naš kraj na „Ruži“

Piše: Milena Bečejac

Polako se vraćamo u svakodnevicu… Dan za danom. Vesti o tome kako treba da se vladamo tokom vanrednih mera stižu svakodnevno, pa se malo i zbunjujemo jer ne znamo koga „od struke” da slušamo.
U prošlom broju, u tekstu koji sam posvetila flaširanoj vodi za piće – donaciji pokrajinske Vlade, nenamerno sam načinila grešku, zbog koje upućujem izvinjenje Građanskom preokretu i čitaocima. Dakle, inicijator da se Zrenjanincima tokom vanrednog stanja obezbedi zdrava voda, što je Pokrajina i učinila, bio je Građanski preokret. Oni su takođe tražili i odgovor na pitanje šta se dogodilo sa ovom donacijim…
U današnje vreme, zahvaljujući savremenim tehnologijama, ljudi sličnih interesovanja se okupljaju oko Fejsbuk grupa. Ovih dana se pojavila i nova – „Ruža Šulman – info”. Grupu je pokrenulo Udruženje „Vratimo deci radost u pokretu”, a namera je da se povežu stanovnici ovog naselja i Mesne zajednice „Dositej Obradović”. U grupu su dobro došli svi koji imaju iskrene namere, ideje, energiju i želju da ovo naselje bude još lepše, a ovde mogu da se pročitaju i mali oglasi i da se razmene informacije.
Čini se da ovaj deo grada ima najveću podršku svojih stanovnika, bar što se Fejsbuka tiče. Već su svima znani članovi „Naselje Ruža Šulman” – emotivci koji su ovde odrastali i koji sećanje na detinjstvo nose u srcu ma gde bili. Snimili su i dva filma – jedan je njihova priča o „Ruži”, drugi je o olimpijcima. I to je zaista bio veliki posao, i filmovi koji ulaze u hroniku grada. Postoji i grupa „Drugari sa ’Ruže ’”…
Zapravo, voleti svoj kraj i nastojati da se otrgne od zaborava ono što je bilo, ali i da se prikaže aktuelni trenutak, jeste prava gradska priča. A s početka 20. veka, a posebno posle Prvog svetskog rata, nikli su novi kvartovi – „Šećeranski put”, „Berbersko”, „Mičkei”, „Lemanovo”, „Šuma”, „Bikeš”, „Bagljaš”, a posle Drugog svetskog rata „Šumica”, „Ečanska kolonija”, „Ruža Šulman”, „Jamure”, „Utrina”, „Iza sela”, „Iza Bolnice”, „Vinogradi” (prema Monografiji „Zrenjanin”, 1966).
Mnogo toga se do danas promenilo jer je grad rastao, i kvartovi, mesne zajednice, ulice su dobijali nova imena. Ali, ostalo je naselje „Ruža Šulman”, koje nosi ime po mladoj revolucionarki i učesnici NOB-a Ruži Šulman, streljanoj 26. jula 1941. godine.