NAŠA TEMA: DRŽAVA BI TREBALO ZAKONSKI DA REGULIŠE RADNO VREME NEDELJOM, SLAŽU SE SVI NAŠI SAGOVORNICI

Osigurati slobodan dan zaposlenima u trgovini

Od prvog juna diskonti pića „Valor” ne rade nedeljom, čime su postali jedan od retkih, ako ne i jedini trgovinski lanac u zemlji koji se odlučio da svoje prodavnice zatvori poslednjeg dana sedmice. Kako kažu, nadaju se da će i drugi prodajni lanci slediti njihov primer, mada se čini da danas u Srbiji nema većih zalaganja za uvođenje ovakve regulative.
I TRGOVCI ZASLUŽUJU ODMOR VIKENDOM
Kada otputuju u neku evropsku zemlju, jedna od stvari koju domaći turisti sa čuđenjem primete (osim toga da nema otpadaka ili pasa lutalica na ulicama) jeste i to da vikendom, odnosno subotom po podne i nedeljom uglavnom ne mogu ništa da kupe! Prodavnice, supermarketi i pijace su zatvoreni, a rade samo kafići i restorani. Stanovnici Mađarske, Slovenije, Nemačke, Austrije navikli su da se namirnicima i drugom robom snabdeju uoči vikenda. Evropska unija nema posebnih propisa koji uređuju rad nedeljom i državnim praznicima, a u Evropskoj socijalnoj povelji Saveta Evropa, čija je članica i naša zemlja, navodi se da države treba da osiguraju nedeljni odmor i da bi to trebalo da bude dan u skladu sa tradicijom ili običajima u toj zemlji ili regionu.
Nekada ni kod nas radnje nisu radile nedeljom, već samo subotom, podseća i Miroslav Samardžić, aktivista organizacije Zrenjaninski socijalni forum.
– Potpuno je nepotrebno i surovo prema radnicima u trgovačkim lancima da rade nedeljom, i to ne iz religioznih razloga zato što je Bog odredio nedelju kao neradni dan, nego zbog toga što svaki zaposleni ima pravo da se vikendom odmara. Međutim, poslodavci nastoje da supereksploatišu radnu snagu kako bi stekli što je moguće više profita. Nije slučaj samo sa trgovačkim lancima, već i sa pekarama i drugim privatnim prodavnicama. Što se tiče potrošača, svi možemo da se snabdemo preko nedelje za nedelju. Sindikati bi trebalo da povedu akciju kako bi se zakonom zabranio rad nedeljom, jer poslodavci neće poštovati nijednu drugu normu osim zakona – smatra on.
Sindikati su nedavno i pokrenuli inicijativu da se zakonom zabrani rad trgovina nedeljom, ali bezuspešno. Prošlo je dve godine od kada je Samostalni sindikat trgovine Srbije uputio zahtev Skupštini, Vladi, Socijalno-ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine, Ministarstvu za rad da nedelja u prodavnicama bude neradna. Svi oni su obećali da će razmotriti ovaj predlog, ali se do danas ništa nije desilo, kaže za naš list predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović. Povodom inicijative ovog sindikata, ministar trgovine Rasim Ljajić dao je pre dve godine neodređen odgovor – da treba razmotriti predlog sindikata, ali da se ne sme ugroziti poslovanje trgovaca, te država samostalno teško da može da donese odluku o zabrani rada nedeljom.
ZAKONOM OGRANIČITI RAD NEDELJOM
Da je zakonsko rešenje dobar način da se zabrani ili bar ograniči rad nedeljom, smatra i Dragoljub Bjeloglav, predsednik Zrenjaninskog poslovnog kruga (Zrepok), koji kaže da takva odluka ne bi štetila trgovcima.
– Ukoliko bi se takav zakon sproveo u potpunosti, do pada prometa ne bi došlo već bi se promet preselio na radne dane. Takođe, to bi trgovcima obezbedilo značajne uštede u radnoj snazi i troškovima zarada, što bi sa druge strane rezultovalo povećanjem zarada zaposlenih zbog manjeg broja izvršilaca, smanjenjem cena na policama ili povećanjem profita – kaže Bjeloglav i dodaje da je ideja o zabrani rada trgovina nedeljom aktuelna godinama i kod nas i u regionu, ali bez nekog uspeha.
– Savremeni način života, kao i sve veće prisustvo velikih tržnih centara u kojima se najveći deo prometa stvara upravo nedeljom, jesu najveća kočnica da se ovo ograničenje uvede. U ovom trenutku, po našim procenama, promet nedeljom je isti kao i ostalim radnim danima, što dokazuje da su kupci navikli na uslugu svih sedam dana u nedelji – ističe predsednik Zrepok-a.
Zakonskom rešenju kojim bi se trajno regulisao rad nedeljom nada se i Steva Kočalka, vlasnik trgovačkog lanca „Valor”, čije su prodavnice odnedavno zatvorene nedeljom.
– Ovo je problem čitave branše trgovine i znam da o sličnim merama razmišljaju i drugi. Svesni smo da naša odluka izgleda kao pionirski korak u trgovini, ali moje sećanje dopire u vreme osamdesetih godina prošlog veka, kada trgovine nisu radile nedeljom. Treba se staviti i u ulogu trgovaca i shvatiti kakvim naporima su izloženi. Izgubićemo deo prometa koji smo ostvarivali, ali verujemo da će odmorniji radnik dati veći doprinos u svom radu ostalim danima – navodi Steva Kočalka.

  • U TRGOVINI RADE MAHOM ŽENE
    Zaposleni u trgovini – pekarama, trafikama, prodavnicama – rade jedan od najnesigurnijih i najslabije plaćenih poslova, a većinu radnika u ovom sektoru čine žene, zaključile su nedavno na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma članice Udruženja za radna prava žena „Roza”. One su tom prilikom navele da prodavci u Srbiji rade i vikendom i praznicima, a da zarađuju manje od onoga što čoveku treba za minimalnu potrošačku korpu.
  • PRIMERI EVROPSKIH ZEMALJA
    U Nemačkoj je radno vreme svih vrsta prodavnica – apoteka, kioska, zatim onih na benzinskim pumpama i železničkim stanicama – regulisano zakonom. Većina je zatvorena nedeljom, a čak i tokom sedmice prodavnice se zatvaraju ranije nego u mnogim drugim zemljama. Postoje i manje prodavnice za „kasnu kupovinu”, koje su otvorene noću i nedeljom. Trgovine nedeljom ne rade ni u Austriji ni u Švajcarskoj. U Mađarskoj je zakonom iz 2015. zabranjen rad prodavnica nedeljom, osim za one koje imaju do 200 kvadratnih metara, porodične radnje u kojima rade vlasnici ili njihovi bliski srodnici, apoteke, benzinske stanice, prodavnice na aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i lokalne pijace. U Sloveniji su prodavnice poslednjeg dana u sedmici otvorene samo nekoliko puta godišnje.

M. Maričić