NASTUP „HORA SLAVISTA”: Na repertoaru srpske i ruske narodne pesme

U Kulturnom centru, u nedelju, 24. novembra sa početkom od 20 časova nastupa „Hor slavista“. Na programu su ruske i srpske narodne pesme, lirske i ljubavne, pesme inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena kao i poznate kozačke kompozicije. U okviru programa, publika će imati priliku da čuje glasove ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske već i iz dalekog Sibira.

Ovom prilikom „Hor slavista” upoznaće publiku sa svojim kolektivom koji već dvanaest godina neguje slovensku kulturu. Pesmom će voditi kroz istoriju srpsko-ruskog prijateljstva koje je posebno učvršćeno na teritoriji Vojvodine za vreme ruske emigracije.

Hor slavista“ osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja „Hora slavista”