NATAŠA RAĐENOVIĆ, PREDSEDNICA KOMISIJE ZA POPULACIONU POLITIKU OPŠTINE SEČANJ

Mere već daju dobre rezultate

U sečanjskom vrtiću je osnovana grupa jaslenog uzrasta, objekat je kompletno renoviran, a u Krajišniku je prostor dorađen, opremljen i prilagođen potrebama dece od jedne do tri godine

Za proteklih pet godina Srednjebanatski okrug je izgubio oko 9.000 stanovnika. Ovaj zabrinjavajući podatak je alarm za svih pet opština okruga, ali i podsticaj za brojne aktivnosti u sprovođenju programa Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a čiji je osnovni cilj poboljšanje demografske situacije.
O aktivnostima koje se u Opštine Sečanj sprovode u cilju povećanja nataliteta, poboljšanja kvaliteta života, sprečavanja migracija, odnosno napuštanja sela, razgovarali smo sa Natašom Rađenović, koordinatorkom Komisije za populacionu politiku Opštine Sečanj i direktorkom PU „Poletarac”.
– Program nadležnog Ministarstva predviđa posebne mere, a to su smanjenje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, put ka zdravom materinstvu, edukacija iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave.
Komisija za populacionu politiku Opštine Sečanj se prošle godine odazvala javnom pozivu Ministarstva za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje pomenutih mera, a od toga su tri odobrene. Za usklađivanje rada i roditeljstva, što podrazumeva poboljšanje rada Predškolske ustanove i uvođenje grupa jaslenog uzrasta, odobreno je pet miliona dinara. Za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja adolescenata namenjeno je 500 hiljada dinara, a za borbu protiv neplodnosti odobreno je 2,1 milion dinara. To podrazumeva više pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje van prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Da li su preduzete mere već pokazale rezultate?
– Rezultati ankete pokazali su da postoji potrebe i zainteresovanost za osnivanje grupe jaslenog uzrasta, pre svega u Sečnju. Takođe je prepoznat potencijal i u Krajišniku. Od dobijenih sredstava, objekat u Sečnju je kompletno renoviran, a u vrtiću u Krajišniku je prostor dorađen, opremljen i prilagođen potrebama dece od jedne do tri godine. Sve to znatno je povećalo broj mališana u predškolskoj ustanovi.

Posebna pažnja posvećena je borbi protiv neplodnosti, a ni tu nisu izostale lepe vesti?
– Šest parova sa područja naše opštine uključili smo u program vantelesne oplodnje. Sa zadovoljstvom moram da kažem da su rođene dve bebe, a još jedna je na putu. Ono što me takođe raduje je to što smo probudili svest kod ljudi kada je u pitanju borba protiv neplodnosti. Mnogi bračni parovi ne žele o tome da pričaju i teško se odlučuju da traže pomoć. Ponosna sam na projekat upravo zbog buđenja svesti, na to što mladi više nemaju problem da odu kod ginekologa, da zatraže pomoć psihologa. Nama se mesečno javi bar jedan par koji želi potomstvo, ali ima problem sa sterilitetom.

Uvek je „bolje sprečiti, nego lečiti” pa je niz aktivnosti prošle i ove godine posvećen meri očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja adolescenata. Šta je urađeno na tom planu?
– Održana je javna tribina i prikazana predstava u saradnji sa Školskom upravom Zrenjanin. Članovi Komisije i medicinsko osoblje Doma zdravlja Sečanj je edukaovalo školarce o reproduktivnom zdravlju. Prošle, ali i ove godine smo se takođe posvetili obrazovanju dece i adolescenata o štetnosti delovanja alkohola, duvana, droga…
Ovih dana treba da se održi još jedna tribina, gostovaće psiholog iz Zrenjanina, a učenici Srednje škole „Vuk Karadžić” iz Sečnja će izvesti prigodnu predstavu. Takođe, poklonili smo svim predškolskim ustanovama na teritoriji opštine Sečanj „Moju prvu knjigu o seksualnosti”, koju su odobrili ministarstva prosvete i zdravlja. Poklonjene su im i magnetne table – „Moja prva slovarica” i „Moja prva brojalica”. Učenicima mlađih razreda su poklonjene iste knjige i magnetne table – Atlas sveta, dok su biblioteke starijih razreda obogaćene knjigama „Gospodar prstenova” (tri dela), kao i sa pet knjiga namenjenih adolescentima.

Osim navedenih mera, Komisija može da inicira i preduzme i druge mere koje su u interesu stanovništva. Šta je urađeno u tom smislu?
– Uveli smo školski paket, pomoć deci koja su socijalno ugrožena. Takođe, podelili smo higijenske pakete porodicama u vrednosti od 5.000 do 15.000 dinara, zavisno od broja članova porodice. Davali smo pomoć u odeći i obući porodicama slabijeg materijalnog stanja. Podrška porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju sastoji se od novčane pomoći za kupovinu i nabavku lekova, pokrivanja troškova odlaska na kontrole, nabavku ortopedskih pomagala, pomoći pri smeštanju u ustanovu.

Aktivnosti Komisije za populacionu politiku ne svode se samo na poboljšanje nepovoljnih demografskih statističkih pokazatelja, već da su usmerene i na kulturno osvešćivanje i očuvanje tradicije?
– To su literarni i likovni konkursi koje organizujemo u saradnji sa vrtićima i školama sečanjske opštine. Osim tradicionalnog literarno-likovnog konkursa „Rodi mi mama sestru ili brata”, koji je je proistekao iz programa obeležavanja Svetskog dana deteta, od januara 2017. godine u cilju očuvanja tradicije, kulturnog bogaćenja uveli smo literarne i likovne konkurse za Svetog Savu i Uskrs. Želimo da su deca uvek aktivna na pravi način. Plan je i da se osnuje likovna kolonija koja bi okupljala decu od predškolskog uzrasta pa do osmog razreda razreda osnovne škole.

  • SAVETOVALIŠTE ZA MLADE I BRIGA O STARIMA
    Koordinatorka komisije za populacionu politiku Opštine Sečanj izrazila je želju da se sledeće godine otvori savetovalište za mlade. Plan je i da se veća pažnja posveti starijoj populaciji za koju smatra da je zapostavljena, odnosno da se sprovode aktivnosti usmerene na osnaživanje i pružanje pomoći starim i nemoćnim osobama.
    Nataša Rađenović je istakla da se sve mere i aktivnosti realizuju zahvaljujući pomoći i razumevanju lokalne samouprave Sečanj, kao i maksimalnom zalaganju i angažovanju svih članova Komisije koju, osim naše sagovornice, čine još Dragana Ljepoja Miloš, Svetlana Sovrlić, Božica Arađan, Aurora Besu i Zoran Kitić.

BRANKA ŠKRBIĆ