NAUČNI SKUP NA TF „MIHAJLO PUPIN“: Tekstilna nauka i privreda

Deseta međunarodna konferencija Tekstilna nauka i privreda“ okupila je veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva. Organizator je Katedra za tekstilne odevne nauke i dizijn, a učestovli su naučni i privredni radnici iz 13 zemalja: Narodne Republike Kine, Turske, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Mađarske, Kambodže, Bosne i Hercegovine, Etiopije, Irana, Švedske i Nemačke, koji su predstavili četrdeset radova.
– Rad konferencije je posvećen učešću naših tekstilnih preduzeća i studenata u inicijativi Pojas i put“ – kaže prof. dr Vasilije Petrović, prodekan.
Na konferenciji smo govorili i o potpisanom ugovoru našeg fakulteta sa regionalnim udruženjem JIANGSU HAIMEN iz Šangaja koja zapošljava pola milinona radnika, a naši studenti su uključeni u izradu dizajna kućnog tekstila za kineske kompanije. Takođe, bilo je reči i o projektima dalje saradnje sa Donghua univerzitetom, organizovanja međunarodne letnje škole i razmene studenata. O programu saradnje govorili su profesori Ksu Ming i Vasilije Petrović sa saradnicama Stanislavom Sinđelić i Anitom Milosavljević.
Učesnicima su se obratili i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, prof. dr Vang Hua sa Donghua univerziteta, dr Ljubica Kazi, prodekan za nastavu, dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete Repubulike Srbije, mr Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede i Milorad Vasiljević, sekretar za tekstil Privredne komore Srbije.
Istaknuto je da samo kvalitetni ljudi prave kvalitetan program, čemu i ovakav naučni skup daje doprinos. Iz oblasti proizvodnje, takođe veliki broj privrednika učestvovao u radu konferencija. Značajan doprinos dali su eksperti iz francuske kompanije „Lektra“, tako da su laboratorije u kojima se obučavaju studenti opremljene njihovim softverima i mašinama u vrednosti oko milion evra. Značajna je i saradnja u srednjoevropskom CEEPUS programu, ERAZMUS razmeni studenata i profesora. Na praksi u nemačkim kompanijama bilo je četrdeset studenata tekstila i na Donhua univerzitetu njih petnaest.Dr Gabrijela Grujić je najavila i izmene u dualnom obrazovanju koje će pružiti više šanse učenicima kako za nastavak školovanja, tako i za dobijanje zaposlenja, dok je mr Aleksandar Starčević govorio o pravilniku o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda u cilju zaštite potrošača i pravilnog označavanja proizvoda na tržištu.
Predviđeno je da učesnici konferencije sutra borave na univerzitetu u Novom Sadu.

M.B.

foto J.D.Njegović