NEDAVNO ODRŽAN JEDINSTVEN BAZAR MODE I UMETNOSTI

Rukotvorine i umotvorine zrenjaninskih autorki

Grupa umetnica organizovala je 4. jula u modnom studiju „Gospođica Mici“ Bazar „Yes, Barbies can“, gde su predstavile svoje rukotvorine i umotvorine. Sugrađani se polako sve više interesuju za unikatnu, ručno rađenu odeću, nakit i upotrebne predmete, a ova manifestacija bila je jedna od retkih prilika gde stvaraoci, tačnije stvarateljke, mogu izložiti svoje radove.
Učesnice Bazara primenjenom umetnošću počele su da se bave uglavnom kako bi ispoljile svoju kreativnost i uposlile ruke, a onda se ispostavile da time usrećuju i druge.
Sonja Antonić je spojila keramiku, platno i poeziju – „Sonja Clay, Cloth & Poetry“, stvarajuću nakit i krpice od pamučnog platna, voskirane prirodnim pčelinjim voskom, koje služe za pakovanje hrane za višekratnu upotrebu.
– Od keramike izrađujem nakit i upotrebne predmete poput činija, šolji, tanjira. Ručni rad se sve više prepoznaje i drago mi je zbog toga. Za moje radove se interesuju i ljudi iz drugih gradova i zemalja, i to putem društvenih mreža i mog sajta. Inače sam masterirala filozofiju, ali celoga života volim da stvaram svojim rukama – da napravim balans u odnosu na misaoni proces – kaže Sonja Antonić.
Deo njenog kreativnog rada koji doprinosi očuvanju životne sredine jeste izrada voskiranih krpica. Sama ih je tako nazvala, prevevši sa engleskog.
– Krpice su alternativa plastičnoj i aluminijumskoj foliji. Prva sam počela da ih pravim u Srbiji i i dalje sam glavni proizvođač. Svaka može da se koristi više puta. Vosak je lokalnog porekla i trudim se da sve što stvaram bude obeleženo nečim lokalnim, pa je tako Banat značajan pojam u svemu što radim – objašnjava autorka „Sonja Clay, Cloth & Poetry“.
Nataša Živkov Stojkov završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu i pet godina se bavila izradom nakita od polimerne gline i drveta, nakon čega je počela da šije i oslikava tkanine.
– U Zrenjaninu nemamo gde da izložimo radove, značilo bi nam da postoji prodajna galerija. Zato mislim da je važno što smo se mi ovako organizovale, a razmišljamo i o tome da osnujemo svoje udruženje – navodi Nataša Živkov Stojkov. Svoje rukotvorine predstavlja putem Fejsbuka (Natkin Design), a delom i putem sveske platforme za prodaju rukotvorina, tako da su pojedini komadi njenog nakita otišli i preko okeana, u druge zemlje.
Posetioci Bazara mogli su da vide i garderobu iz Studija „Gospođica Mici“, ručno oslikanu, od prirodnih materijala, ručno pravljene, unikatno dizajnirane helanke „Talking Walking“, kao i radove Nadice Simjanovski i Nataše Stoiljkovski.

M. Maričić