(Ne)dovoljno nas kažnjavaju!

Piše: Dalibor Bubnjević

U kojoj meri smo skloni poštovanju zakona? Da li smo talentovani da pronalazimo „rupe“ u aktima, a koje nam omogućavaju da zaobilazimo ograničenja? Odgovori većine čitalaca na navedena pitanja bi se zasigurno podudarili, jer smo kao nacija skloni izvrgavanju sistema! Nikoga to ne čudi, budući da se upravo sistem neretko obrušava na najslabijem pojedincu, dok krupne ribe prolaze nekažnjeno.
S druge strane, svi volimo da putujemo u uređene države. Uživamo u blagodetima sustava! Pritom, ne bacamo pikavce po zemlji, stojimo u redu, tiho pričamo… Očito da nije problem u nama samima kao bićima, već u odnosu koji gajimo prema državi.
Međutim, nejasno je zašto jedni drugima pravimo probleme time što se neuračunljivo ponašamo. Na primer, da li treba auto (sa upaljena sva četiri „žmigavca“) da parkiramo tik na ulazu u pekaru i time da blokiramo protok saobraćaja? Zašto svaki treći vozač koristi mobilni telefon u toku vožnje? Kako pešaci mogu čuti zvučnu signalizaciju, ako su im u ušima slušalice koje emituju snažne vibracije?…
Nepoštovanje zakonskih odredbi, koje tretiraju pobrojane primere, neće ugroziti državu, već naše živote. Negacija je dobra u određenim trenucima, kao i konstruktivna diskusija. Pogrešno je buntovništvo izjednačavati sa javašlukom kojem smo sve više skloni!