NESNOSAN SMRAD: ŠTA OSEĆAJU GRAĐANI, A ŠTA KAŽU MERENjA KVALITETA VAZDUHA

Čist vazduh – kada naiđe inspekcija

Veliki broj građana se već godinama žali na neprijatne mirise, pa čak i nesnosni smrad, buku ili prašinu u okolini velikih postrojenja u gradu, i svi oni tvrde da se žale i komunalnoj inspekciji. Prema rečima Igora Virijevića, načelnika Odeljenja komunalne policije, inspekcija je ove godine samo u „kafileriji”, odnosno Fabrici za preradu nemetalnih otpadaka i ostataka „Prekon”, dva puta vršila nadzor. I oba puta je sve bilo u redu. Jednom je, kako je dodao, vršen nadzor kod fizičkog lica.
Prema izveštajima Zavoda za javno zdravlje, koji od januara ove godine svakog meseca dostavlja izveštaj o kvalitetu vazduha, najčešće je koncentracija čađi bila veća od dozvoljene, i to od osam do 20 dana u mesecu.
Inače je, prema merenjima vršenim na pet mernih mesta (Principova ulica, Žitni trg, Miletićeva, Bulevar Veljka Vlahovića, Ulica 6. maja i naseljeno mesto Elemir, zgrada Mesne zajednice), kvalitet vazduha suprotan onome što građani osećaju.
– Znamo za primedbe, žalbe, građani nam se često obraćaju, ali moram da kažem da merenja zaista pokazuju nešto drugo. Znam i sam da se nekad oseti neprijatan miris u pojedinim delovima grada, ali to nije strašno. Nekome je previše i kada smrdi pet puta godišnje, ali ne znam šta da kažem, kako da građani istrpe – rekao je u razgovoru za naš list Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne policije i Odeljenja za vanredne situacije.
A da je situacija vanredna uverili smo se i šetnjom pored Šećeranskog parka prošle nedelje, kada je neprijatan miris bio toliko jak da nismo mogli da izdržimo dugo na „svežem noćnom vazduhu”.
– Ja živim u Ulici Nade Dimić 12, delu Zrenjanina gde se nalazi i „kafilerija” i, budući da tu živim 20 godina, mogu da razaznam koji su mirisi od čega. Smrad se posebno oseća noću ili u večenjima satima, pa nas to sprečava da sedimo na svojim terasama i uživamo u svojim aktivnostima – posvedočio je i Zrenjaninac Zoran Milojević, koji nam se požalio u vezi sa ovom temom.
Pitali smo Virijevića i koliko je privremenih kaznenih mera inspekcija izdala postrojenjima oko kojih se širi neprijatan miris, buka ili prašina, ali Virijević nije dao određen odgovor, već je naveo da Gradu nije u interesu da zatvara bilo koju fabriku.
Iako to nikome nije u interesu, poruka građana je jasna: smrad im smeta i žele da to prestane.
– Mislim da bi nadležne inspekcije, koje imaju ovlašćenja, trebalo da vrše kontinuiranu kontrolu tehnologije i mirisa koji dolaze iz te fabrike. Isto tako, inspekcije mogu da angažuju stručnjake koji se bave zaštitom životne sredine, da nam konačno odgovore na pitanje da li tehnologija koju koriste eliminiše neprijatne mirise ili ne. Jasno je da se smrad javlja ne samo na Zelenom polju, nego i u drugim delovima grada. Ovo moje mišljenje nije usmereno prema fabrici ni prema nadležnima u gradskoj upravi, već smatram da može da dovede do dugoročnog rešenja problema – zaključio je Milojević, koji je u svojoj karijeri radio i u JKP „Čistoća i zelenilo”.
Redakcija lista „Zrenjanin” ostala je uskraćena za komentar nadležnih u „kafileriji”, jer se niko nije javljao na kontakt telefon objavljen na sajtu „Prekona”.
Suzana Kokavski

„DON DON”: Nema buke ni prašine
Žalbe nisu zaobišle ni postrojenje „Žitoprodukta”, koje je u zakupu „Don Dona”. U prošlom broju našeg lista preneli smo utiske stanovnika Begejskog reda, koji imaju problem zbog buke i prašine. Branko Kovačević, zaposleni u „Don Donu” je za naš list prokomentarisao da je inspekcija već merila buku i prašinu u kući Vladana Dimića, koji se u prošlosti žalio i našoj redakciji.
– Merenja su pokazala da nema buke ni prašine, odnosno da je ona ispod dozvoljenih vrednosti, tako da nemam više šta da kažem – rekao je Kovačević.
Prema tome što nam je rekao Dimić, pred početak merenja mašine u postrojenju su isključene kako bi „Don Don” dokazao da građani nemaju na šta da se žale.
– Želimo da i gradonačelnik zna sa kakvim se problemima susrećemo, neka naše žalbe budu i otvoreno pismo njemu – rekao je Vladan Dimić.