NEVREME TOKOM VIKENDA NA TERITORIJI GRADA NIJE NANELO VELIKU ŠTETU

Raketaši se dobro pokazali

Štete nisu ni približne onima iz maja 2016.

Tokom vikenda i u ponedeljak posade protivgradnih stanica u Srednjem Banatu položile su težak ispit. Iako štete ima, one nisu ni približno velike kao pre tri godine. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) ocenjuju da su „raketaši” dejstvovali efikasno.
– Vremenske prilike u nedelju, ponedeljak i utorak bile su izuzetno složene, ali smo se mi u Regionalnom centru Hidrometeorološkog zavoda u Samošu dobro snašli. Sa 18 stanica ispaljene su 92 rakete, najviše na području Zrenjanina, 48 sa 11 stanica. U mestima Opštine Nova Crnja sa tri stanice ispaljena je 21 raketa, koliko i na području Žitišta i to sa tri stanice. Ljudi su, zahvaljujući dobrim vezama sa Regionalnim centrom, reagovali blagovremeno i efikasno – izjavio je za naš list Dragan Jovanović, rukovodilac Regionalnog centra RHMZ u Samošu.
Rakete su aktivnu materiju – srebro jodid – isejavale na visinama između pet i šest hiljada metara. Temperature na tim visinama su između minus 4 i minus 6 stepeni, a pritisak je upola niži od normalnog atmosferskog pritiska.
Prema podacima Meteorološke stanice Zrenjanin, u nedelju i ponedeljak na širem području Zrenjanina palo je 64 litara kiše, po kvadratnom metru, a tokom prethodne sedmice 38 litara.
Najozbiljnije štete zabeležene su u gotovo svim mestima Opštine Žitište, dok je na području Grada Zrenjanina, osim u samom gradu, najviše grada i sugradice bilo u Melencima, Elemiru, Mihajlovu i Lukićevu.

  • MALE PREMIJE
    U DDOR „Novi Sad” saznajemo da je od šteta grada osigurano oko pet odsto poljoprivrednih površina. Premije osiguranja su male: dva procenta procenjene vrednosti useva. Za pšenicu je to proizvod srednje cene od 17 dinara i prinosa od pet i po tona po hektaru, za soju cena od 36 dinara za prinos od tri tone po hektaru. Kod voća, zavisno od vrste, premija osiguranja kreće se od 5 do 15 odsto procenjene proizvodnje. Poznato je da sve aktuelnije protivgradne mreže, osim od grada štite i od previsokih temperatura u letnjim mesecima.

M. S-n.