NOĆ MUZEJA 2018: Izložbeni saloni, predstave, kreativne radionice za najmlađe, koncerti…

Ovogodišnju evropsku ,,Noć muzeja“ u Zrenjaninu obeležili su bogatstvo i šarolikost kulturno-umetničkog, ali i zabavnog programa namenjenog svim uzrastima i generacijama. Ovoj manifestaciji odazvali su se: Kulturni centar, Istorijski arhiv, Savremena galerija, Narodno pozorište ,,Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin“.

DSC_7553 .

Posetioci bibliotek su mogli da se druže i razgovaraju sa živim knjigama/ljudima, odnosno da čitaju stranice  ljudskih života i sudbina društveno ugroženih kategorija i time razbiju stereotipe o ovakvim grupama ljudi. Zrenjaninska katedrala prvi put se uključila u ovu manifestaciju i ogranizovala koncert klasične duhovne muzike. Nastupali su Kamerni hor ,,Emanuel“ iz Zrenjanina i učenici odseka za solo pevanje Muzičke škole ,,Josif Marinković“ dok je muzička pratnja bila upotpunjena veličanstvenim zvucima orgulja.

Ipak, vodeća ustanova sa najbogatijim programom svakako je bio Narodni muzej. Kreativne radionice za najmlađe vodila je pedagoškinja Nevena Dujin Grković kustos, a svi zainteresovani mališani su mogli da slažu slagalice sa motivima slika iz fonda Muzeja, da igraju tradicionalne društvene igre ili da se okušaju u pravljenju origami figura. Najzanimljiviji deo u muzejskoj noći bila je nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja ,,Posetilac-detektiv“. Malih detektiva je bilo po svim spratovima, a zadatak im je bio da rešavaju misterije i pomognu kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke.

Muzej je takođe, otvorio vrata svog renoviranog atrijuma u kojem su održani prvi koncerti zrenjaninskih horova i učenika Muzičke škole. Atrijum su svečano otvorili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i direktorka Narodnog muzeja Jelena Gvozdenac Martinov.

DSC_7534 .

Posetioce je najviše intrigiralo šta se krije u stalnoj postavci iza tamnoplave tkanine. Sinoć su imali priliku da saznaju. Od ove ,,Noći muzeja“ stalna postavka je bogatija za umetničko delo izuzetne vrednosti a to je portret velikog naučnika, Banaćanina, Mihajla Pupina koje je rad njegovog velikog prijatelja Uroša Predića. Slika je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Više o samoj slici govorila je Olivera Skoko viši kustos – istoričar umetnosti.

,,Noć muzeja“ se ove godine po drugi put održavala i u Lazarevu, a posetioci su imali prilike da vide slike umetnika amatera iz ovog sela, kao i rukotvorine i radove članica Udruženja ,,Veliko srce“

M.Malbaški

Foto: Ivan Pančić

(Opširnije u stampanom izdanju)

DSC_7339 .

DSC_7572 .

DSC_7399 .

DSC_7308 .

DSC_7547 .