NOVA CRNJA U PROJEKATU PREKOGRANIČNE SARADNJE SA RUMUNIJOM: Za uspešnije lečenje očnih bolesti

Više od 3.000 ljudi – dijabetičara i onih koji imaju probleme sa vidom – prošlo je besplatne oftalmološke preglede, a kod više od 200 njih hirurškim putem lečena su očna oboljenja – to su najvažniji ishodi programa RECALT prekogranične saradnje Srbije i u Rumunije. U okviru toga je u Domu zdravlja u Srpskoj Crnji otvoren Regionalni centar za lasersku terapiju očnih komplikacija dijabetesa. Nosilac projekta je Univerzitet medicine i farmacije „Viktor Babeš“ iz Temišvara, a partner je Opština Nova Crnja.

U okviru ovog međunarodnog programa, koji je se posle dve godine završava u maju, renoviran je deo Doma zdravlja u Srpskoj Crnji, nabavljena je medicinska oprema i nameštaj, kao i kombi za transport pacijenata. Pored toga, više od 10.000 građana iz opštine Nova Crnja obavilo je besplatne preventivne provere šećerne bolesti, pri čemu su prednost imale najugroženije kategorije stanovništva, sa niskim ili nikakvim primanjima, iz ruralnih područja, a više od 50 odsto korisnika svih usluga na projektu bile su žene. Sprovedena je i promotivna kampanja u okviru koje je podeljeno više od 15.000 brošura o značaju prevencije dijabetesa i očnih bolesti izazvanih šećernom bolešću.

Projekat osnivanja regionalnog centra za lasersku terapiju očiju realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Evropske unije. Ukupna vrednost je 1.905.000 evra.

M. M.