NOVA PREDSTAVA NA DRAMSKOJ SCENI ZRENJANINSKOG POZORIŠTA OTVARA BROJNA PITANJA

„Silvija” je ogledalo naše duše

Bilo da su nastanjeni u srcu velegrada, na periferiji, u nekom manjem mestu ili obitavaju na selu, život ljudi u većini slučajeva je isti. Mahom se svodi na odlazak u školu, na posao, podizanje dece, brigu o roditeljima. Kada postoji slobodno vreme stanovnici planete Zemlje ga troše na brojne aktivnosti. Sa druge strane, ima i onih, pod kapom nebeskom, koji prosto „kradu Bogu dane”. Sve češći saputnici ljudi, kroz ukalupljenu svakodnevicu, postale su životinje. Ljubimci su se uselili u brojne domove, a ljubavlju koju samo oni mogu pokloniti pronašli su put i do najtvrđih srca.
A šta se desi kada jedan bračni par u svojim pedesetim godinama pošalje najmlađe dete na fakultet, kada supružnici ostanu sami, a u njihov život sasvim slučajno bane Silvija? (kuče sa ulice). Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja Zrenjaninci mogu potražiti u novoj predstavi Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Reč je o komadu „Silvija”, koji je napisao Albert Ramsdel Garni (Albert Ramsdell Gurney), a prevela Milica Kralj. Premijeru je doživeo u subotu, 3. septembra, na Dramskoj sceni zrenjaninskog teatra. Režija i izbor muzike povereni su glumcu i reditelju Nenadu Gvozdenoviću.

DELIMO LI LJUBAV NA PRAVI NAČIN
Kostimografiju i scenografiju dizajnirala je Marija Jevtić. Glumačku podelu čine: Vesna Varićak (Silvija), Igor Filipović k.g. (Greg), Snežana Kovačev Čelar (Kejt), Miljan Vuković (Tom), Edit Tot Miškeljin (Filis) i Nataša Luković (Lesli). Inspicijentkinja je Jelena Istrat, a suflerka Ivana Titin. U pitanju je komad koji govori o ljudima, ali ne na način na koji oni vide sebe, nego kako ih vide drugi. U ovom slučaju je to pas koji je progovorio i u kome smo, kao u ogledalu, ugledali sva naša lica i naličja. Pokazao nam je dobre, ali i loše, tamne strane naše duše.
Predstava nas navodi i na razmišljanje kakvi smo zaista i kako merimo i delimo količinu ljubavi koja je u nama. Iz mnogih književnih dela i predstava možemo zaključiti da je ona iskonska ili uslovna; sredstvo i potreba da se upravlja i vlada drugima ili nešto sasvim drugo. I tek kad se među nas nastani biće koje bezuslovno voli, onda shvatimo… ili možda ne.

Najteži zadatak poveren je Vesni Varićak, koju do sada nismo videli u ovakvoj ulozi. Da bi postala Silvija bilo joj je potrebno celokupno dosadašnje umeće i iskustvo. S početka plašljiva i nesigurna vrlo brzo i lako se transformisala u lik koji dominira i vlada scenom. Uspela je da u potpunosti uđe u psihologiju jednog psa i dočara sve ono što oni vide, čuju, znaju i osećaju prema vlasnicima.
Igor Filipović i Snežana Kovačev Čelar, kao bračni par Greg i Kejt, nisu dobili previše zahtevne role. Silvija je ta koja utiče i oblikuje njihove karaktere od početka do kraja. Filipović se dosta uspešno nosio sa svojim Gregom i publici je uspeo da dočara život i svakodnevnicu prosečnog Njujorčanina. Kako bi razbio dosadu i izborio se sa nedostatkom ljubavi prepušta se Silviji i njenoj zavodljivoj igri.

GLUMCI OPRAVDALI ULOGE
Snežana Kovačev Čelar je više puta glumila suprugu. Njena Kejt, karijeristkinja i profesorka engleskog jezika i književnosti, nakon što ostane sama sa sobom želi da ostvari sve što do sada nije. Hladna, pomalo džangrizava, umorna i iscrpljena, sa naletima panike i histerije „svetlo na kraju tunela” vidi u poslu i beskrajnim Šekspirovim citatima. Svojim ponašanjem stvorila je neprobojni oklop i u svoje srce ne pušta nikoga osim…
Tom, kojeg igra Miljan Vuković, ima oštar jezik. Humor mu je sarkastičan i pomešan sa glasom razuma i savetima koje daje Gregu. Tragikomična pojava psihijatra Lesli, koju tumači Nataša Luković, izazvala je najviše smeha. Njihovi likovi razbijaju šablonski ritam u kojom bitišu glavni junaci i predstavi daju posebnu živost.
Takvoj atmosferi posebno doprinosi epizodni lik Edit Tot Miškeljin. Odlično se snašla kao Filis, Kejtina prijateljica, žena iz visokog američkog društva koja prati savremene trendove. Pri tome odvikava se od alkohola. Zbog svojih kriza upada u situacije koje su najviše nasmejale publiku. Rediteljska zamisao je da se komad izvodi na sceni, ali i van nje. Dekor prikazuje porodični stan, koji se vrlo brzo menja i postaje park i oživljava dve lokacije na kojima se odvija radnja. Kostimi su jednostavni i prilagođeni vremenu. Odelo koje nosi Vesna Varićak prikazuju spoljašnju, ali i unutrašnju promenu njenog lika.

Miroslava Malbaški
Foto: Arhiva NP „Toša Jovanović”

  • ČISTA EMOCIJA I ENERGIJA
    – Svaka uloga je posebna na svoj način i traži od glumca da se podesi na frekvenciju lika koji tumači. Silvija je specifična po tome što je čista emocija i energija. Ne postoje kalkulacije, skrivanja, objašnjenja… već samo „biti u trenutku” i pružiti čistu, ogromnu ljubav. Ona jeste pas, ali nismo hteli da je uradimo kao imitaciju, već da kroz neke ljudske karakteristike prikažemo njenu suštinu. To je bilo posebno zahtevno – rekla je glumica Vesna Varićak.