„NOVARES” PROŠIRIO POGON U ZRENJANINU: Investicija vredna 5,25 miliona evra

Presecanjem vrpce Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Goran Knežević, ministar privrede i Igor Mirović, predsednik Vlade Autonome pokrajine Vojvodine, otvorili su danas novi pogon francuske kompanija Novares” (do pre godinu dana Mekaplast”) u Zrenjaninu.

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (5)

Vrednost investicije kojom je površina fabrike uvećana za 3.000 kvadratnih metara iznosi 5,25 miliona evra. Vlade Vojvodine i Srbije obezbedile su 200, odnosno 300 hiljada evra. Do kraja godine ovde će se broj zaposlenih povećati sa sadašnjih 190 na 240, najavljeno je danas na otvaranju.

Novares” je globalni snabdevač autoindustrije plastičnim delovima. Prisutan je u 21 zemlji sa 42 fabrike. Prodaja je 2017. godine dostigla nivo od milijardu i 200 miliona evra. U pogonu u Zrenjaninu na najsavremenijim mašinama primenjuju se pritisci do 50 atmosfera, a u nekim delovim procesa temperatura rastopljene plastike dostiže 200 до 300 stepeni Celzuijusa. Komponente Novaresa” ugrađuju se u automobile marki „Pežo“, „Sitroen“, „PSA“, Volksvagen“, „Jaguar“, „Bentli“, „FIAT“ i mnogih drugih. Najveći kupac u našoj zemlju je FAS – Fiat automobili Srbija.

Srećan sam što prisustvujem ovakvom događaju. Podsetiću, radi se o ulagačima iz Južne Koreje, Nemačke i Kine, koja podiže najveću gringfild investiciju svih vremena u Vojvodini – fabriku auto-guma vrednu milijardu dolara. Čestitke zaslužuju i rukovodstvo grada i rukovodstvo Slobodne zone, koji su zaslužni za ovako impresivnu investiciju – izjavio je ministar finansija Srbije.

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (9)

On je najavio niz mera koje bi, od početka naredne godine, doprinele poboljšanju privredenog ambijenta u našoj zemlji. Radi se o smanjenju opterećenja zarada, povećanju stope amortizacije, što će dovesti do povećanog interesovanja privrednika za modernizaciju proizvodnje, i smanjenju parafiskalnih nameta.

O profilu kompanije Novares” šire su govorili generalni direktor Pjer Mule – na engleskom i glavni menadžer pogona u Zrenjaninu Hapet Agobian – na dobrom srpskom jeziku.

Ambasador Republike Francuske u Beogradu Frederik Monodloni podsetio je na skoro obeležavanje 100 godina zajedničke pobede Francuske i Srbije u Prvom svetskom ratu. On se pohvalno izrazio o kompaniji Novares” i o stručnosti radne snage u Zrenjaninu i generalno u Srbiji.

Pogon Mekaplasta”, sada Novaresа”, otvoren je u proleće 2012. godine.

M. S-n.

Foto: J. Njegović Drndak

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (4)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (6)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (8)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (11)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (3)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (2)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (1)

NOVARES FOTO JOVAN NJEGOVIC DRNDAK (10)