NOVI KORONAVIRUS: O pouzdanim informacijama i dezinformacijama

Ko se obradovao najavama temperatura oko 25 stepeni zbog toga što veruje da je novi koronavirus neotporan pri toplijem vremenu – bez razloga se radovao jer je reč o dezinformaciji. Koronavirus se prenosi i u područjima sa toplom i vlažnom klimom, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a osim toga, nije jasno kako virus ne bi mogao da preživi na temperaturama iznad 25 stepeni, jer u tom slučaju ne bi preživeo ni u ljudskom telu koje ima temperaturu od 36-37 stepeni.

Poslednjih dana zajedno sa virusom, širile su se i dezinformacije poput ove, uglavnom putem poruka na društvenim mrežama, a neke od njih čak su prenosili i mediji. I Svetska zdravstvena organizacija u okviru redovnog informisanja javnosti razbija mitove o koronvirusu.

Kako navodi „Raskrikavanje“,  portal za borbu protiv medijskog dezinformisanja, već mesec dana na internetu, a zatim i u pojedinim medijima, kruži objava o koronavirusu sa savetima „prijatelja pulmologa“, „italijanskog lekara koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini“ ili „kineskog mikrobiologa koji sa timom od decembra radi u Vuhanu“. Ove i ostale neproverene preporuke neučinkovite su, pa i opasne.

  • Tako na primer nije tačno da je samo suvi kašalj simptom bolesti COVID-19, već su mogući i curenje nosa, produktivan kašalj, umor, bolovi u grlu. Mogu se javiti i teška upala pluća kao i sindrom akutnog otežanog disanja, navode Svetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlje Srbije.
  • Netačno je i to da u trenutku kada osoba već ima temperaturu i kašlje, može biti prekasno za odlazak u bolnicu – temperatura, groznica i kašalj su uobičajeni simptomi novog koronavirusa, objašnjava portal „Raskrikavanje“.
  • Nema dokaza da redovno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom štiti ljude od respiratornih infekcija pa ni od infekcije novim koronavirusom, navodi Ministarstvo zdravlja.
  • Od infekcije koronvirusom ne štiti ni često ispijanje vode, iako uzimanje tečnosti jeste dobro za organizam (SZO).
  • Raspršivanje alkohola ili hlora po telu neće ubiti viruse koji su već ušli u organizam. Prskanje takvih materija može biti štetno za sluzokožu usta i oka. Preparati na bazi alkohola i hlora mogu biti korisni za dezinfekciju površina. (Ministarstvo zdravlja)
  • Ne postoje dokazi da je jedenje belog luka zaštitilo ljude od novog koronavirusa, iako beli luk jeste zdrava namirnica koja može imati određena mikrobiotička svojstva. (SZO)
  • Antibiotici ne deluju protiv virusa, pa tako nisu učinkoviti ni po pitanju novog koronavirusa. (Ministarstvo zdravlja).

Ministarstvo zdravlja na posebnom sajtu www.covid19.rs pruža informacije o novom korona virusu pod nazivom SARS-CoV-2, a koji uzrokuje bolest koja se zove  COVID-19.

Neke od prepručenih mera zaštite jesu da se često peru ruke vodom i sapunom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima sa 70 odsto alkohola, da se izbegava pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a da se sa sagovornicima održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i da se često proveravaju prostorije gde se boravi.

Sugrađani koji sumnjaju da su inficirani novim korona virusom treba da pozovu kol centar Zavoda za javno zdravlje: 069/2101102.

M. Maričić

foto: Svetska zdravstvena organizacija