NOVI SVETSKI ŠAMPION U ŠORAMA JESU TOMAŠEVAČKE „ČOKE“: Mundijal sa banatskih pašnjaka

Prema rečima najpoznatijeg glavnog arhivatora Đorđa Čvarkova, u Tomaševcu se preko 1.000 godina održava Svetsko prvenstvo u banatskim šorama, a on, Baba, Žika i Fraušilovička bili su svetski prvaci. Šore jesu stara banatska čobanska igra, ali ovogodišnje Svetsko prvenstvo, održano od 29. juna do 1. jula u Tomaševcu, bilo je „tek“ 18. po redu, kako kažu organizatori takmičenja.

sore

U nedelju su na travnatom terenu u centru sela odigrani finale i mečevi za konačan plasman, a vreme je, posle subotnjeg nevremena, bilo sunčano ali ne previše toplo.

Igrači ekipe koja je u odbrani, nalaze se u polju i hvataju (kečuju) loptu, koju sa početka terena palicom udara (šora) član tima koji je u napadu. Ostali njegovi saigrači nalaze se u zoni za pretrčavanje, spremni da dojure do druge cure, a da ih rivali koji hvataju loptu ne pogode. Lopta se često „zašori” daleko (zato su na kućama nedaleko od terena spuštene roletne). Uz teren su i tribine, a publika neprestano navija, pljuckajući semenke. Tu su i navijački rekviziti – njiše se žuta zastava sa grbom orla u letu koji vrhom kljuna dodiruje loptu – obeležje ekipe iz Orlovata. Mundijalski šmek tomaševačkom takmičenju donose i igrači sa svojim tetovažama, kakve imaju i gotovo svi fudbaleri sa šampionata u Rusiji. Primećujemo da u ovom aspektu dominiraju „Šajkaši” iz Žablja. Još jedna stvar neizbežna za sva svetska prvenstva jesu i sporenja oko sudijskih odluka, a u nedelju je to zadesilo ekipe „Marijeva” i „Orlova“. Kako se moglo čuti, došlo je do nesporazuma oko utakmice koja je odlučivala o plasmanu u finale. Najpre je objavljeno da će to biti „Marijevo“, ali se na kraju ispostavilo da su finalisti „Orlovi“. Bez obzira na sve, suština tomaševačkog Prvenstva jeste druženje, smatra Bora Bečejski, kapiten petoplasirane ekipe „Sakula”.

– Ovogodišnje takmičenje je bilo odlično. Učestvujemo već 16 godina. Ima nas 15 u ekipi, i starijih i mlađih, kao i veterana. Igramo najmanje tri puta godišnje, na turniru u Sakulama, zatim na Uskršnjem turniru, ovde i još negde ako nas pozovu. Najbolji rezultat sa Svetskog prvenstva nam je treće mesto – kaže on, dok njegovi saigrači dodaju da je najbolje osveženje posle utakmice pivo.

Zadovoljan je bio i kapiten drugoplasiranih „Orlova“ Dragan Lazić, kome je ovo osmo učešće.

– Ranije smo bili bolje organizovani, ali sada nemamo vremena da se okupimo. Većinom smo poljoprivrednici, bila je žetva i nije baš bilo treninga za ovu godinu, ali kao da smo u top formi, dobro smo igrali i zasluženo prošli u finale.

Organizatori su ponosni na to što je tomaševačko takmičenje ove godine došlo do punoletstva. Kako kaže Aleksandar Rudić, jedan osnivača nadmetanja, šore imaju budućnost zahvaljujući deci koja nastavljaju da igraju, negujući banatsko kulturno-sportsko nasleđe.

M.Maričić

Foto: www.banatskesore.com

PUPIN I ŠORE

Čuvena je legenda o tome kako je Mihajlo Pupin u Ameriku sa sobom poneo i krpenjaču za šore, pa je Amerikance naučio ovoj igri, koja je potom postala njihov nacionalni sport. – To je stara banatska legenda koju pobijaju činjenice, ali mi ljubitelji šora volimo da se podsetimo te priče. Igra iz koje je bejzbol nastao neverovatno liči na banatske šore. Razlika je samo što se i u njoj loptica bacala na udarača, a kod šora se podbacuje udaraču. Pupin je definitivno igrao šore jer su se u njegovo vreme one igrale svuda u Banatu, a verovatno i celoj Vojvodini – kaže Rudić.

POREDAK 18. SVETSKOG PRVENSTVA:

  1. „Čoke“, Tomaševac
  2. „Orlovi”, Orlovat
  3. „Marijevo”, Tomaševac
  4. „Bećari”, Novi Sad
  5. „Sakule”, Sakule
  6. „Šajkaši”, Žabalj.

Kod juniora su prvi bili „Orlovi”, druge „Čoke” a treće „Marijevo”. U juniorskom finalu „Orlovi” su pobedili ekipu „Čoke” sa 17:16.

U seniorskom finalu tomaševačke „Čoke“ slavile su protiv orlovatskih „Orlova“ sa 36:27, dok je u meču za treće mesto tim „Marijeva” pobedio „Bećare” sa 25:1.

Sore-18-Coke-Tomasevac

sore 8

sore 4

 

sore 5

sore 6

sore 3