NOVINAR DALIBOR BUBNJEVIĆ TUŽIO NARODNOG POSLANIKA MIRKA KRLIĆA

Potražuje 400.000 dinara za naknadu štete

Pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu, u utorak, 28. maja, održano je ročište na osnovu tužbe urednika „Zrenjanina” Dalibora Bubnjevića protiv narodnog poslanika Mirka Krlića zbog toga što ga je, kako tvrdi Bubnjević, Krlić napao prošlog marta na manifestaciji u Hotelu „Vojvodina”. Krlić ročištu nije prisustvovao jer je, kako je navedeno, bio na poslovnom putu.
Incident između glavnog i odgovornog urednika „Zrenjanina” i predsednika Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirka Krlića desio se 30. marta 2018. godine tokom manifestacije „Sijelo Hercegovaca i prijatelja”. Narodni poslanik je, nakon tog događaja, demantovao da je udario Bubnjevića.
U tužbi su ponovljeni navodi iz svedočenja urednika „Zrenjanina” u Osnovnom tužilaštvu prošle godine – da ga je Krlić u toku te večeri psovao i pretio mu, između ostalog rečima: „Zapamtiće on fabriku vode za ceo život”, a da ga je nakon toga u toaletu udario u lice.
Bubnjević dalje u tužbi navodi da je u naredna 24 časa posle toga osećao bol, ali i da mu se zbog pretrpljenog stresa usled neočekivanog napada pogoršalo opšte zdravstveno stanje, što je potkrepio izveštajima lekara specijalista. Naime, skočio mu je krvni pritisak, a u narednih 10 dana osećao je glavobolju, malaksalost, jako treperenje u grudima i ubrzan puls.
Takođe, urednik „Zrenjanina” je istakao da zbog svega pretrpljenog sledeće tri nedelje nije mogao da se koncentriše i piše svoju redovnu kolumnu u nedeljniku, kao i da se počeo bojati kada je trebalo da piše o aktuelnim događajima u gradu, strahujući da će ponovo biti napadnut. U tužbi je naveo da je incident u „Vojvodini” ugrozio i njegov posao sudskog veštaka, koji nije mogao da obavlja 10 dana nakon toga. Sve to mu je narušilo lični i profesionalni ugled, smatra Bubnjević. U skladu sa tim, njegov predlog sudu jeste da mu zbog pretrpljenog straha i fizičkih bolova Mirko Krlić isplati po 100.000 dinara – ukupno 200.000.
U drugom delu tužbe Dalibor Bubnjević tuži Mirka Krlića za povredu časti i ugleda zbog teksta „Urednik Zrenjanina me šikanira i maltretira” (objavljen na sajtu Udruženja novinara Srbije, 27. septembra 2018. godine). Kako stoji u tužbi, Krlić je izneo neistine o Bubnjeviću i njegovom profesionalnom radu navevši da je bio osuđen novčanom kaznom, što je urednik „Zrenjanina” demantovao, priloživši podatke iz evidencije MUP-a. Za ovo Dalibor Bubnjević potražuje od Mirka Krlića 200.000 dinara na ime duševnih bolova zbog narušavanja časti i ugleda. Od tuženog traži da pokrije i troškove parnice.

  • POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA
    Kako je na sudu izjavio urednik „Zrenjanina”, o nasrtaju predsednika Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine odmah je obavestio pomoćnika gradonačelnika Dragana Ćapina, koji mu je rekao da će to prijaviti policiji što, međutim, nije uradio – kako je Bubnjević saznao narednog dana u Policijskoj upravi. On se potom obratio Udruženju novinara Srbije, koje je onda o napadu obavestilo tužilaštvo, što je sve bilo po protokolu tužilaštva, policije i novinarskih udruženja. O pokušaju zataškavanja incidenta Bubnjević je nakon toga informisao i osnovnog tužioca Mladena Vujina. Inače Osnovno javno tužilaštvo u januaru ove godine je zaključilo da postupanje Mirka Krlića na prošlogodišnjem skupu u hotelu „Vojvodina” ima obeležje prekršaja, a ne krivičnog dela, te je zato zahtev za pokretanje postupka protiv njega podnet Prekršajnom sudu u Zrenjaninu.

 

  • BIOGRAFIJA NARODNOG POSLANIKA
    Nakon što ga je Krlić napao, Bubnjević je osećao čak i da mu je život ugrožen, budući da je, kako je rekao, narodni poslanik Krlić, prema izveštavanju medija, devedestih godina prošlog veka slao dobrovoljce na ratište. – Lice sa takvom biografijom izaziva kod normalnog čoveka dodatni strah i osećaj ugroženosti je prirodna reakcija – naveo je on na ročištu u Osnovnom sudu.

M. Maričić