NOVOGODIŠNJE „PETKAZANJE” SNIMANO JE OVIH DANA U BAJKOVITOM AMBIJENTU EČANSKOG „KAŠTELA”

Predstavljena ponuda iz srca Banata

Posetioci su mogli da vide kako nastaje TV emisija, ali i da probaju mesne poslastice – kobasice, čvarke, švarglu…

Popularni novinar i urednik emisije „Petkazanje” Bora Otić snimao je novogodišnje izdanje te emisije u bajkovitom ambijentu Lovačkog dvorca „Kaštel” u Ečki u nedelju, 22. decembra. Autor je za naš list izjavio da su i ove godine učestvovali brojni gosti i izlagači iz svih krajeva Vojvodine, kao i da će biti predstavljen i ovaj čuveni banatski dvorac na čijem je svečanom otvaranju, davne 1820. godine svirao mladi Franc List.
„Kaštel” je godinama bio centar okupljanja ljubitelja lova, iz zemlje i inostranstva, a česti gosti su bili austro-ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, održavani su balovi i druge značajne svečanosti.
Poznata televizijska emisija, koja se prikazuje na Radio televiziji Vojvodine od 2004. godine, svakog petka koncipirana je kao niz od pet različitih i zanimljivih priča, a uvek donosi nove, istinite slike o malim ljudima, njihovim hobijima, naravima, događajima…
Otić je svoje emisije često snimao po Banatu, novogodišnji specijal 2011. bio je priređen u zrenjaninskoj hali „Medison”, a 2014. godine je u završnoj sezoni prikazao život i običaje iz sela poznatog po multukulturalnosti i višejezičnosti – Belom Blatu.
Ovoga puta ekipa se našla u ečanskom „Kaštelu”. Od 29. novembra diljem Banata se, po tradiciji, održavaju svinjokolji, tako da je neizostavni deo atmosfere bilo topljenje čvaraka u bakračima. Posetioci su mogli da probaju i druge mesne poslastice (crvene i bele kobasice, švargle, slaninu, ali i meso sa roštilja i praseće pečenje). Bilo je tu i domaćih kolača, vina, rakije, koje su doneli izlagači iz Crepaje, Kljajićeva, Novog Bečeja, Vrnjačke banje, Bačkog Petrovca, Lukinog Sela.
Aktiv žena „Jovan Popović” iz Titela predstavio se rukotvorinama i vezom, a Klub žena iz Belog Blata ponudio je ukusne štrudle, kiflice, pite, gurabije i razne domaće kolače.
Nastupila je i ženska pevačka grupa „Filigrani”, a nisu izostali ni tamburaši. Koliko ova manifestcija znači za promociju turističke ponude Lovačkog dvorca rekao je Dragan Odadžić, upravnik „Kaštela”.
– S obzirom na značaj Lovačkog dvorca „Kaštel” prethodnih godina snimljen je čitav niz emisija turističkog sadržaja. Smatramo da je novogodišnje „Petkazanje” jedna od najznačajnijih. Do saradnje sa Borom Otićem došlo je na našu inicijativu i veoma nam je drago da smo prepoznati kao izvanredna lokacija za snimanje ovakvog sadržaja. Što se tiče promocije našeg Lovačkog dvorca smatramo da je ova emisija značajna upravo zbog velike gledanosti kako kod nas tako i u inostranstvu – rekao je Dragan Odadžić.

M. Malbaški