OBAVEZE POSLODAVACA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Adekvatna zaštita smanjuje rizik od povreda

U prvih sedam meseci 2021. godine u našem okrugu nije se dogodila nijedna kolektivna, niti individualna povreda na radu sa smrtnim ishodom. Broj teških povreda smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 31,8 odsto. Od januara do juna ove godine najviše nesreća zabeleženo je u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Na drugom mestu je industrija, a na trećem građevinarstvo. Za 2020. godinu, kao opasne, navode se trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.
O ovim i drugim temama govorili su Milan Petković, doktor ekonomskih nauka i diplomirani inženjer, Slobodan Umljenović diplomirani inženjer šumarstva na stručnom skupu „Obaveze poslodavaca u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu”, koju su organizovali Srednjobanatski upravni okrug i Regionalna privredna komora Zrenjanin. Deo lokalnih privrednika pridružio se diskusiji, izneo je svoja mišljenja i podelio iskustva sa terena.
– Najčešći uzroci povreda na radu u našoj sredini su nepropisan rad sa opremom, neadekvatan pribor za ličnu zaštitu, odstupanje od utvrđenog procesa rada. Lokalna samouprava ima obavezu i odgovornost kao i svaki drugi poslodavac, a odnosi se na zaposlene u gradskoj upravi – poručili su moderatori Milan Petković i Slobodan Umljenović.
Bezbednost zaposlenih je preduslov za uspešniji privredni rast svake države i obaveza je svih poslodavaca da im osigura bolje uslove i zaštitu na radu, jedna je od poruka skupa.


– Prevencija se obezbeđuje primenom savremenih tehničkih, ergonomskih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, organizacionih i drugih mera i sredstava za otklanjanje ili smanjenje rizika od povređivanja na poslu ili oštećenja zdravlja – istakao je Milan Petković.
Pošto mnogo mladih traži posao, a u našem gradu je dostupno dualno obrazovanje, govorilo se o tome na koji način bi trebalo sprovesti kulturu prevencije i zaštite na radu među njima.
Petković je naglasio da je obaveza poslodavca da obezbedi da zaposleni mlađi od 18 godina, osim osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad, budu u pismenoj formi obavešteni o rezultatima procene rizika na radnom mestu i o merama kojima se oni otklanjaju.
– Radnici koji nemaju 18 godina ne smeju da budu angažovani za teške fizičke poslove, rad pod zemljom, vodom ili na velikoj visini. Od njih se ne može zahtevati ni izlaganje štetnom zračenju ili sredstvima koja su otrovna, kancerogena ili koja prouzrokuju nasledna oboljenja. Rizik po njihovo zdravlje je i hladnoća, toplota, buka ili vibracija. Maloletnim licima zabranjen je i prekovremeni rad – objasanio je naš sagovornik.
Zašto su ovakve tribine važne za privrednike, zaposlene, poslodavce i predstavnike lokalne samouprave govorio je Predrag Stankov, predsednik Regionalne privredne komore Zrenjanin.
– Ovo je jedna u nizu edukacija koju sprovodimo. Radimo u manjim grupama kako bi se omogućila interakcija između polaznika i predavača. Osluškujemo potrebe privrede i njima prilagođavamo programe i metode obuke. Samo kontinuiranim ulaganjem, povećanjem znanja i unapređenjem kompetencija zaposlenih moguće je zadržati korak sa konkurencijom – istakao je Predrag Stankov.

  • UDVOSTRUČEN BROJ INSPEKCIJSKIH NADZORA
    U prvih sedam meseci ove godine broj inspekcijskih nadzora povećan je za više od dva puta, odnosno za 239 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Ključna je odgovornost poslodavaca i zaposlenih u primeni preventivnih mera kako bi se trend smanjenja broja teških povreda na radu nastavio i u predstojećem periodu. U određenim delatnostima nije moguće potpuno smanjiti rizike, ali je neophodno da se preduzmu sve mere bezbednosti.

Miroslava Malbaški