OBELEŽEN DAN MESNE ZAJEDNICE „DOSITEJ OBRADOVIĆ”

Sa sugrađanima rešavamo probleme

Spletom igara članova Kulturno-umetničkog društva GIK Banat „Pionir” i Udruženja za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa”, dramskim skečevima učenika Osnovnih škola „Dositej Obradović” i „2. oktobar” , pesmom članova Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru, u utorak, 9. aprila, svečano je obeležen Dan Mesne zajednice (MZ) „Dositej Obradović”. Prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, predsednik Saveta MZ.
– Dan Mesne zajednice je prava prilika da se zahvalimo našim sugrađanima i članovima na pomoći i podršci. Takođe, oni nam svakodnevno ukazuju i na probleme, koje se trudimo da zajedno rešavamo. U narednom periodu planiramo da podignemo nivo bezbednosti dece na igralištu u velikom parku, u naselju „Ruža Šulman”. Mesna zajednica je već obezbedila materijal za postavljanje ograde – rekao je Duško Radišić.
Predsednik Saveta MZ je podsetio da se na teritoriji Mesne zajednice nalaze dve osnovne škole – „Dositej Obradović” i „2. oktobar”, a da se deca koja ih pohađaju uvek rado odazovu svakom pozivu.


– Najdraži su nam gosti na ovoj manifestaciji i oni su naši mali ambasadori. Velika sredstva su prošle godine uložena u popravku krova u školi „2. oktobar”, a u hodu će se rešavati i drugi problemi. Škola „Dositej Obradović” dobiće novi teren sa mekom tartan podlogom, kako bi deca imala što bolje uslove za obavljanje fizičkih aktivnosti – obećao je Radišić.
Savet ima dobru saradnju i komunikaciju sa lokalnom samoupravom, a ništa lošiji odnos nije ni sa ustanovama kulture, udruženjima i nevladinim organizacijama.
Klub „Dositej” otvoren je prošle godine i jedan je od najaktivnijih. Prema Radišićevim rečima, nedostaje još nekoliko takvih klubova, jer je odziv građana i dece svih uzrasta i generacija prevelik i koristi se u punom kapacitetu. Prostorije koriste članovi Saveta koji održavaju redovne skupštine, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa” za vežbanje, a dolaze i građani koji uzimaju knjige iz biblioteke, dok stariji igraju karte, šah i druge društvene igre.
Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim građanima MZ: gradonačelniku Čedomiru Janjiću, novinarkama Branki Jajić i Mileni Bečejac, Osnovnim školama „2. oktobar” i „Dositej Obradović”, i kompanijama „Gomeks” i „Persu”.

  • SKEČEVI, MUZIKA, IGRA.
    Dramska sekcija učenika viših razreda koju vodi nastavnica srpskog jezika i književnosti Gordana Radaković, izvela je dramatizaciju odlomka „Čas geografije” iz Nušićeve „Autobiografije”. Učestvovali su Aljoša Šerfeze, Vuk Pavlović, Marko Aćimović, Filip Ribak, Pavle Stojanović, Maksim Salatić i Teodor Pocik. Učenica petog razreda Majda Mandić (violončelo) odsvirala je jednu klasičnu kompoziciju.
    Ritmička sekcija u sastavu Miljana Škorić, Blaginja Džapić, Lena Kimpanov, Petrija Džapoć, Lana Mladenović, Lena Ninković, Ana Isakov i Darija Popov sa učiteljicom Dušankom Golušin prikazala je plesne akrobacije.
    Učenice OŠ „2. oktobar” Sofija Čanji (violončelo) i Nađa Sučević (flauta) izvele su kompozicije na svojim instrumentima. Njima su se pridružili i članovi ansambla „Pijanisimo” koji deluju pri Klubu za stara i odrasla lica. Vokali Slavna Jevremov, Slavica Popov i Milena Radlovački, uz muzičku pratnju Vasilija Marijanua, pod vođstvom Radovana Markova izveli su pesme „Ranila Milka slavuja” i „U bašti sazreli orasi”.

M. Malbaški