OBELEŽEN DAN SEĆANJA: Počast svim žrtvama NATO agresije

U uslovima vanrednog stanja Srbija danas obeležava Dan sećanja, 21. godišnjicu od početka NATO agresije i bombardovanja naše zemlje, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Agresija, započeta 24. marta 1999. godine u večernjim časovima, trajala je 78 dana, do 9. juna, kada je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu.
Republika Srbija odaje počast vojnim, policijskim i civilnim žrtvama iz tog perioda. Tokom agresije procenjuje se da je ubijeno najmanje 1.300, po nekim procenama i više od 3.000, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni u potpunosti.
Poruka i sa ovog, kao i sa svih prethodnih Dana sećanja u Zrenjaninu slična je porukama upućenim iz drugih sredina, širom Srbije, od kojih su neke doživele nemerljive ljudske tragedije i stradanja, i ogromne materijalne gubitke, razorene saobraćajnice, mostove, zgrade, privredne objekte – pokušaćemo zločine da oprostimo, ali zaboraviti ne možemo i ne smemo.
Među poginulim pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca bilo je i naših sugrađana, kojima je odata počast polaganjem venaca na spomen-obeležje u centru grada, posvećeno poginulim u ratnim sukobima 1991-1999. godine. Vence su položili predstavnici garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga.

U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Delegaciju garnizona Vojske Srbije predvodio je komandant garnizona potpukovnik Aleksandar Dedić, a delegaciju Srednjobanatskog upravnog okruga načelnica Snežana Vučurević.
Skromnije nego prethodnih godina, u vanrednim okolnostima, Dan sećanja obeležen je uz prisustvo minimalnog broja delegacija i bez posebnih obraćanja, uz preduzimanje svih propisanih mera zaštite i okupljanja na otvorenom prostoru.

(Tekst i foto: Grad Zrenjanin)