OBELEŽEN VIDOVDAN U ZRENJANINU: Položeni su venci i održana svečana akademija

Služenjem pomena, polaganjem venaca na spomen-obeležja i svečanom akademijom u Kulturnom centru, danas je obeležen Vidovdan, dan sećanja na sve one koji su, tokom viševekovne istorije, položili živote za slobodu srpskog naroda i svoje zemlje. Sećanje na prošlost ujedno je i trasiranje puta ka budućnosti, pa je u okviru svečane akademije ukazana i čast i dodeljena su priznanja učenicima generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama.
Vence na spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine, položili su predstavnici Grada, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave, Veterana posebnih jedinica policije, Saveza udruženja boraca narodnooslobodičkog rata, Udruženja srpskih ratnih veterana, Udruženja ratnih vojnih invalida i članovi porodica poginulih.
Tradicionalna Vidovdanska akademija, koju priređuju Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, održana je u sali Kulturnog centra, a centralni deo svečanosti predstavljalo je uručenje nagrada za 39 učenika generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/21. godini. Na postignutim rezultatima čestitali su im gradonačelnik Salapura i predsednik organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a prigodnu vidovdansku besedu govorio je publicista i direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić.
Dodeljeno je ovom prilikom i posebno priznanje prosvetnom radniku za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika i primeru koji daje svojim odnosom prema deci, kolektivu i društvenoj zajednici, a ove godine zaslužila ga je Gordana Stevanović, nastavnica biologije u osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Lukićevu.
U umetničkom delu Vidovdanske akademije nastupile su članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković i mlada solistkinja Anđelina Švarc.

Izvor. zrenjanin.rs