OBELEŽENO 50 GODINA OD KADA SU ODBOJKAŠI GIK BANATA OSVOJILI TITULU

Šampioni iz Kleka nisu zaboravljeni

U sezoni 1971/72. godina Odbojkaški klub GIK Banat iz Kleka postao je prvak Jugoslavije. Povodom 50 godina od osvajanja titule, u subotu je organizovana svečanost, a okupili su se igrači koji su ostvarili taj istorijski uspeh.
U Kleku su najpre Milorad Kijac, Milorad Mičić, Milenko Vuković, Branko Berak, Branko Vujović, Miro Ćuk, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun i Milenko Šegrt odali poštu preminulim saigračima – kapitenu Milošu Grbiću, Slobodanu Grbiću i Nedeljku Ivankoviću. Igračima iz šampionskog sastava pridružili su se i potomci pokojnih odbojkaša, kao i nekadašnje članice ženske ekipe GIK Banata (Rajka Papić, Radmila Kijac Tabački, Anđa Sparavalo Doroškov, Bosa Đajić i Dobrila Dursun Zečar).
Otkrivena je i spomen ploča na zgradi OŠ „Jovan Dučić” u Kleku, sa natpisom Sportski centar „Miloš Grbić”. Svečanost je nastavljena u velikoj sali gradske kuće u Zrenjaninu. Šampionsku generaciju GIK Banata, kao i nekadašnje odbojkašice istog kluba, pozdravio je gradonačelnik Simo Salapura.

– Zrenjanin je jedini grad u Srbiji, osim Beograda, čiji klub ima titulu u košarci. Klek je jedino selo u Jugoslaviji koje je iznedrilo odbojkaški šampionski tim. Klek je tada imao 1.950 žitelja, a ekipa je bila sastavljena samo od igrača iz sela. To je kuriozitet u svetskim razmerama, ne samo kada je odbojka u pitanju. Pola veka od osvajanja titule dovoljno je dug period da se taj rezultat preseli u legendu. Nekome ko to nije doživeo teško je danas objasniti da je na utakmicama u Medisonu bilo više Klečana nego što ih je ostajalo u selu, da je Zrenjanin ljubomorno prisvajao GIK-ovce kao svoje – istakao je, između ostalog, Salapura.
Novinar iz Kleka Jovo Vuković je ispričao šta se sve dešavalo te 1971. i 1972. godine. Na slavne dane podsetili su i Milorad Felbab, predsednik tadašnjeg OK GIK Banata i Petar Bogunović, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i predsednik Odbojkaškog saveza Vojvodine. U ime igrača govorio je Branko Berak.

Plakete i zahvalnice nekadašnjim odbojkašima, kao i predstavnicima sportskih foruma i organizacija uručili su potpredsednik OK Klek Srbijašume i Skupštine grada Čedomir Janjić, kao i Rajko Petrović, sportski direktor klečanskog kluba i čelnik Sportskog saveza Zrenjanina.
U ime igrača koji više nisu među živima, ili nisu mogli da dođu na proslavu, plakete su primili Vladimir Vanja Grbić, Aleksandar Ivanković, Zoran Ateljević i Ilija Grbić. Priznanje namenjeno treneru šampionske ekipe, pokojnom Lazaru Grozdanoviću, primio je sin Petar. Plakete su preuzeli i potomci saradnika Lazara Grozdanovića, Rajka Kijca i Rajka Ćuka.

D. P.

Izvor i foto: Grad Zrenjanin