OBILNE PADAVINE PRETHODNIH DANA DOVELE U PITANjE ODRŽAVANjE KIŠNE KANALIZACIJE

„Zapušene” rešetke izazvale „potop”
Prethodnih dana na teritoriji Zrenjanina i okoline palo je u proseku i do 40 litara kiše po kvadratnom metru, a obilne padavine izazvale su velike probleme u saobraćaju jer su se pojedini kolovozi našli pod vodom. Pored toga što je za kratko vreme pala velika količina kiše, veliki problem bio je i što ta voda nije imala gde da otiče.
Kanalizacione rešetke su na mnogim mestima bile zagušene i zapušene, a mnogi sugrađani pokušali su svojim oruđima i metlama bar malo da osposobe i očiste rešetke kako bi ih učinili prohodnima. Ove situacije dovele su u pitanje održavanje atmosferske kanalizacije u gradu, zbog čega smo se obratili Javnom komunalnom preduzeću „Vodovodu i kanalizaciji”. Od njih smo saznali da još uvek u potpunosti nije izvršena primopredaja celokupne dokumentacije između JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina” i JKP „Vodovod i kanalizacija”, te ovo komunalno preduzeće još uvek nije u potpunosti preuzelo nadležnost nad održavanjem atmosferske kanalizacije.
– Mi reagujemo na osnovu naloga upućenih od strane „Direkcije” kao i poziva upućenih od strane Grada, a i samih građana koji nam se uvek mogu obratiti ukoliko primete probleme u funkcionisanju atmosferske kanalizacije. Naše preduzeće održava oko 350 km fekalne kanalizacione mreže u gradu i naseljenim mestima, a za to na raspolaganju imamo jednu klasičnu i jednu kombinovanu „Vomu”, odnosno kamion za čišćenje i ispiranje kanalizacione mreže, koje su u funkciji bukvalno 24 časa dnevno – rekao je Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja u „Vodovodu i kanalizaciji”.
On je dodao i da je do sada „Vodovod” uspešno izvršavao sve poverene poslove na održavanju atmosferske kanalizacije te da sve dobro funkcioniše osim u ovakvim vanrednim situacijama kada za kratko vreme padne ogromna količina padavina.
– Tada se desi da na nekim mestima mreža nije u stanju da odjednom primi ogromne količine atmosferskih voda zbog čega dođe do njenog zadržavanja na površini, kao što je bilo u dva navrata u proteklih nekoliko dana, ali ni u približnim količinama kao što smo imali prilike da vidimo u Novom Sadu ili Beogradu – istakao je Gajin.
Kada se ukaže prilika, rade se i preventivna čišćenja rešetki i čišćenja atmosferske kanalizacije.
– Međutim, moramo da podsetimo da u gradu ima nekoliko hiljada rešetki i da je nemoguće postići da u svakom trenutku sve budu očišćene. Zato i pozivamo građane da i sami prijave ukoliko uoče da su neke rešetke zapušene, ali i pozivamo neodgovorne pojedince da ne koriste šahtove i rešetke za bacanje viška stvari i đubreta što je na žalost česta pojava, a što neminovno dovodi do problema i zagušenja – istakao je Gajin.
S.Vorkapić

ULIČNE OTVORE ODRŽAVATI ČISTIM
– Sugrađani su dužni da, prema odluci Skupštine grada Zrenjanina o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, ulične otvorene kanale za odvođenje atmosferskih voda i propuste od tvrdog materijala redovno čiste, kose travu i preduzimaju odgovarajuće mere za normalno funkcionisanje kanala – rekli su u JKP „Vodovod i kanalizacija”