OD NEDAVNO ODOBRENE POSETE USTANOVAMA ZA SMEŠTAJ ODRASLIH I STARIH LICA

Ograničen boravak sa najmilijima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je prošle nedelje nove, olakšavajuće mere, prema kojima se može odvijati rad u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacije socijalne zaštite, kao i pružanje usluga domskog smeštaja odraslih i starih lica. Takođe, ovom uredbom regulisane su i posete korisnicima koji borave u Gerontološkom centru, a koje su bile ukinute od početka izbijanja pandemije korona virusa.
U zrenjaninskom Gerontološkom centru zakazane posete se mogu realizovati svakog radnog dana, uz povoljne vremenske uslove jer se odvijaju u okviru dvorišta. Svaki korisnik može videti svoje najmilije najviše dva puta nedeljno u trajanju od najviše 15 minuta. Veoma je važno voditi računa da u dvorištima ne boravi velik broj ljudi.
– Poštovanje propisanih mera zaštite je na najvišem nivou i dalje, stoga lica koja ulaze u ove ustanove moraju dezinfikovati ruke, obuću (dezobarijere), a ono što je najvažnije i korisnik i lice koje ga posećuje moraju obavezno imati zaštitne maske. Posetilac mora imati i vizir i držati se propisane distance od najmanje dva metra – saopšteno je iz Gerontološkog centra u Zrenjaninu.

STRPLJENjE I SARADNJA SU VAŽNI
Direktni kontakti su strogo zabranjeni. Kretanje na druga mesta nije dozvoljeno i posete se odvijaju na za to određenim mestima. Viziri, dvorišta i mesta gde se boravi moraju biti dezinfikovani i pre i nakon svake posete, a naredna poseta na istom mestu može se realizovati nakon 45 minuta.
Instrukcije nalažu i to da se mora voditi redovna evidencija kako onih koji dolaze, tako i onih korisnika koji primaju posete.
– Primenom mera zaštita i postupanjem po instrukcijama resornog Ministarstva, kao i visokim stepenom odgovornosti i profesionalnog odnosa zaposlenih prema korisnicima, uspeli smo da sačuvamo sve naše korisnike od pandemije izazvane virusom kovid 19. Međutim, nije bilo lako.
Organizovani su svakodnevni razgovori stručnih radnika sa korisnicima i njihovim srodnicima, omogućeni su video pozivi preko Skajpa i Vajbera, intenzivirana je radno-okupaciona terapija. Između ostalog, obezbeđen je vrtni šah, organizovani su sportski dani kao i igranke u dvorištu uz primenu svih mera zaštite. Pomno se pratila svaka promena zdravstvenog stanja i u skladu sa tim, hitno se reagovalo. Komunikacija sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja ali i drugim nadležnim ustanovama je intenzivna je i svakodnevna. Zahvaljujem se zaposlenima i korisnicima domskog smeštaja na strpljenju i saradnji, kao i poštovanju dodatnih mera zaštite – rekla je Tanja Živanov, direktorka Gerontološkog centra u Zrenjaninu.

STRUČNO OSOBLJE PRILAGOĐENO SITUACIJI
U Domu za smeštaj odraslih i starih „Nanini konaci” takođe sprovode sve mere i vode računa o zaštiti svakog korisnika. Kako kaže Živka Horvat, vlasnica Doma, redovno obaveštavaju i Ministarstvo o svojim aktivnostima i radu.
– Veliku zahvalnost dugujem pre svega našim korisnicima i njihovim porodicama koji imaju razumevanja. Svoje najmilije nisu viđali po nekoliko meseci. Sada im je to omogućeno uz poštovanje svih propisanih mera. Velika pomoć i zasluga pripada našem stručnom osoblju koje se izvanredno snašlo u ovoj situaciji i kojima sam takođe zahvalna – rekla je Živka Horvat.

M.Malbaški