ODBOJKAŠICA KLEK ZRENJANINA SOFIJA DEURIĆ POBEDILA KORONU

Optimizmom nadjačala virus

Mlada sportistkinja je bila pozitivna na kovid-19, skoro dva meseca provela je u izolaciji, a početkom juna je u KC Vojvodina u Novom Sadu donirala krvnu plazmu

Sa Sofijom Deurić (25) razgovarali smo nedavno, kada se posle teškog perioda koji je uspešno prebrodila, odmarala u Sokobanji. Odbojkašica Klek Zrenjanina objasnila nam je kako je preležala blaži oblik korone i preživela izolaciju koja je trajala od 16. marta do 7. maja. Pričala nam je o uspešnom oporavaku, o tome kako je donirala krvnu plazmu, kao i o planovima vezanim za odbojku i master studije ekonomije.
– Sve je počelo bolovima u rukama i nogama, malaksalošću, temperaturom, potom je došao kašalj, izgubila sam čulo ukusa i mirisa. Sve to je intenzivno trajalo šest dana. Testiranjem je utvrđeno da sam pozitivna na kovid 19. Sva sreća što je oblik bolesti bio blaži i što nije otišlo na pluća. Uspela sam to da prebrodim, ali sam zbog pozitivnog nalaza u izolaciji provela 52 dana – kaže Sofija.

Kako ti je prošlo vreme u izolaciji i čime si se bavila u tom periodu?
– Izolacija je „pala” u vreme policijskog časa i ograničenog kretanja, tako da bih svakako veći deo dana bila kod kuće. Mnogo sam čitala, učila, slušala muziku, razmenjivala poruke sa prijateljima. Mama Jadranka i tata Milan su mi bili velika podrška, kao i brat Stevan koji je u Nemačkoj. Trudila sam se da budem optimista, da na sve gledam pozitivno, da ne gubim nadu. Želeći da pomognem obolelima, početkom juna sam prvi put donirala krvnu plazmu u KC Vojvodina u Novom Sadu, a rečeno mi je da to mogu da uradim četiri puta.

Imajući u vidu svoje iskustvo, šta možeš da poručiš mladim ljudima, tvojim vršnjacima?
– Treba da se čuvaju, nose zaštitne maske, poštuju preporuke i izbegavaju veća okupljanja. Biće prilike za sve kada ovo prođe. Što se tiče učenja, moraju da budu istrajni, da ne odustaju od svojih planova. Upornost i rad se isplate i uvek daju rezultate. I naravno, savetujem da se druže i pomažu, jer život je lepši uz prave prijatelje.

Šta planiraš u vezi sa odbojkom, da li ćeš i dalje igrati za ŽOK Klek Zrenjanin?
– Mi smo u prošloj sezoni, koja nije odigrana do kraja, obezbedili opstanak u Super ligi i to je sjajno. U ekipi nas nekoliko iskusnijih devojaka predvodimo generaciju koja će nas naslediti. Klub je dobro organizovan, trener Pavlović dobro radi. Nadam se da će nova sezona, koja bi trebala da počne ranije, biti odigrana, odnosno da će to dozvoliti epidemiološka situacija. U Klubu se lepo i družimo. Milena Spasojević mi je odlična drugarica, prošle sezone igrala je u Austriji, a pošto završava studije na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu, tokom juna je bila moja gošća.

Diplomirala si na Ekonomskom fakultetu, a sada privodiš kraju master studije?
– Cilj mi je da završim master, pa da pokušam da nađem neki posao u struci. Nadam se da će mi se pružiti neka ozbiljna prilika gde ću moći da u praksi učim svoj posao i da postepeno napredujem.

Ž. Cvetić