ODRŽANA SLATKA MANIFESTACIJA ,,NAJ KOLAČIČ“: Pobednička poslastica stigla iz Kikinde

Mesna zajednica ,,Centar“ Zrenjanin juče je obeležila svoj 58. rođendan, a osnovana je 9. maja. U okviru obeležavanja Dana Mesne zajednice, Udruženje građana ,,Centar 023“ po prvi put je organizovalo manifestaciju pod nazivom ,,Naj kolačić“ koja je održana sinoć u Hotelu ,,Vojvodina“. Takmičenje se ogledalo u pravljenju sitnih kolača koji su bili podeljeni u tri kategorije: sitni slani kolači, sitni slatki i sitni posni kolači. Prijavio se rekordan broj učesnika uključujući pojedince i udruženja, a bilo ih je čak 55. Slatko-slanih poslastica bilo je 67 vrsta.

kolaci 02 kolaci 03

Da takmičarski deo protekne regularno bio je zadužen stručni žiri – Olgica Velimirov, diplomirani tehnolog, Olivera Teodorović zastupnica kompanije ,,Taperver“ (TUPPERWARE), dok je konačnu odluku doneo predsednik žirija Nenad Gladić Lepi brka, autor i voditelj kulinarske emisije ,,Gastronomad“.

– Žiri u ovoj vrsti takmičenja ocenjuje izgled, presek i unutrašnji izgled kolača i naravno ukus. Za dobar kolač nije presudan samo izgled ili samo ukus, već mora da zadovolji obe kategorije s obzirom da je takmičenje u pitanju. Prijavio se velik broj učesnika, i prema onome sto sam do sada video žiri neće imati lak zadatak – rekao je Gladić kome je ovo prva poseta Zrenjaninu, ali ne i prvo učešće u žiriranju.

kolaci 04

Uprkos jakoj konkurenciji donete su odluke ko je najbolji u sve tri kategorije, a posebna nagrada odnosila se na naj kolačić. Prvo mesto u kategoriji slatkih kolača osvojla je Dušica Kaluđerski iz Kumana. Najbolje posne kolače napravila je Dušica Cvetinov iz Orlovata, dok je nagrada za slane kolače pripala Olgi Gagić iz Kumana.

Laskavu titulu ,,Naj kolačić“ osvojili su kolači Snežane Rotarov i Desanke Tapaji, članice Udruženja žena ,,Suvača“ iz Kikinde.

Ovoj manifestaciji odazvale su se i žene iz drugih lokalnih mesnih zajednica, ali i iz naseljenih mesta: Lukićevo, Botoš, Aradac, Kumane,Čenta, Orlovat, Elemir, kao i gošće iz Šapca, Kikinde i Gardinovaca.

– Ovu manifestaciju organizujemo po prvi put i iznenađeni smo ovakvim odzivom. Hteli smo celu proslavu da podignemo na viši nivo i zato smo se odlučili za Hotel ,,Vojvodina“. Pozvali smo i stručni žiri kako bi sve bilo po protokolu, a zahvalila bih se Nenadu Gladiću na prihvaćenom pozivu. Mi smo malo Udruženje, brojimo oko 15 članica i uvek smo otvoreni za nove. Ideja za ovu manifestaciju je potekla od mene i mojih žena. Razmišljale smo po čemu bi mogle biti poznate. Strudle i kiflice su veoma česte, pa smo se odlučili za sitne kolače i nadam se sa će ova manifestacija opstati i postati tradicija – izjavila je Mirjana Dukić predsednica Udruženja građana ,,Centar 023“.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak i M.Ml.

Opširnije u štampanom izdanju

Pobednice u svim kategorijama
Pobednice-Snežana Rotarov i Desanke Tapaji

kolaci 07