ODRŽANI „DANI SRPSKE U SRBIJI”: Drina nas spaja

Monodramom „O glumatanju” – pričom o ljubavi i dostojanstvu, porodici, deci, odrastanju i odraslima koju je izveo glumac Slobodan Ćustić u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” i večeri poezije „Književna Hercegovina” održanom u baroknoj sali Gradske kuće, u četvrtak 5. i ponedeljak 9. septembra obeleženi su „Dani Srpske u Srbiji” koje organizuje Predstvaništvo Republike Srpske u Srbiji.
Manifestacija se u gradu na Begeju održava šesti put, a o programu i saradnji sa Zrenjaninom govorio je Borislav Maksimov, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske.
– Ovim bogatim kulturno-umetničkom programima uspeli smo da pokrijemo „Dane Srpske u Srbiji” koji ni ovog puta nisu zaobišli bratski Zrenjanin sa kojim imamo izvanrednu saradnju i kome dugujemo veliku zahvalnost na prijemu i gostoprimstvu. Manifestacija ima za cilj da predstavi našim ljudima poreklom iz Republike Srpske kako savremeno književno stvaralaštvo tako i tradiciju, ali i da domaćinima prikaže odakle su njihovi sugrađani, kakva je njihova istorija s obzirom na jedinstveni kulturni prostor – naglasio je Borislav Maksimov.
Delegaciju je pre programa, na prijemu, ugostio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao važnost manifestacije kao i da Zrenjanin neguje bratske odnose sa mnogim gradovima širom Republike Srpske.
– Imamo bratske odnose sa gradovima Trebinjem i Bjeljinom kao i sa opštinama Laktaši, Bilećom i Višegradom što pokazuje našu intenzivnu saradnju sa Srpskom. Drina nas spaja, a ne razdvaja. Velik broj naših sugrađana potiče iz mnogih njenih delova i ovo je prilika za prisećanje na sve što iz tih krajeva dolazi – izjavio je Saša Santovac.
U poetskom nametanju stihove i priče o Hercegovini i životu u krševitom predelu, govorili su Dušan Zurovac, Nedeljko Zelenović, Jovan L. Delić i Radoslav Milošević. Program je vodio Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja Hercegovaca u Zrenjaninu.


M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović