ONI ZNAJU KAKO TREBA: UČENIČKA PREDUZIMLjIVOST NA DELU

Ideje koje zaslužuju podršku

Učenička preduzimljivost na delu – potencijal ekonomskog razvoja urbane i ruralne sredine, projekat koji realizuje Udruženje pedagoga i psihologa Srednjobanatskog okruga, predstavljen je u godini preduzetništva. Kako je istakla predsednica Udruženja, Kosana Rauški, projektom je bilo obuhvaćeno 96 učenika osmih razreda iz osam seoskih osnovnih škola: „Dr Boško Vrebalov” – Melenci, „Svetozar Marković Toza” – Elemir – Taraš, „ „Mladost”, Tomaševac, „Dr Aleksandar Sabovljev” – Ečka, „Bratstvo”- Aradac, „Uroš Predić” – Orlovat, „Branko Radičević” – Čenta i „Đura Jakšić” – Perlez. Sa njima su na radionicama radile Dušanka Marinković, Tanja Velemirov, Tijana Ninkov, Mirjana Gilezan, Tanja Lazin, Sofija Cvetanov, Kosana Rauški i Vesna Rončević. Učenici su predstavili svoje ideje usmerene ka razvoju svog mesta, a najviše predloga i rešenja bilo je u vezi sa razvojem turizma, ali i rešavanja komunalnih problema.
Bojan Petković je iz Perleza. Njegova grupa predložila je projekat organske proizvodnje hrane. Zašto?
– Želja je da se svi hranimo zdravo, ali u jednoj takvoj proizvodnji videli smo i ljude koji žive u gradu, bez posla su, tako da bi mogli da dođu na selo i započnu sopstveni posao – kaže Bojan i dodaje da su im pomogle nastavnice Jelena Jančić, Sofija Cvetinov i Tanja Lazin, koje su držale radionice.
Teodora Ninković iz Ečke sa članovima grupe traži da se Ečka osvetli jer su mračne ulice nebezbedne za kretanje, po povratku iz škole i kada se idu u šetnju. Marko Janjić iz Čente obrazložio nam je zašto Čenta treba da bude turističko mesto. Snimili su i film o prirodnim lepotama svog mesta. Naravno, mladi preduzetnici su gledali ekonomski interes, ali su pokazali i da su humani, predložili da se napravi azil za pse i da se napuštenim životinjama pruži sva moguća nega, da čuvaju rode, da se aktivira skela koja povezuje selo, da se izgradi bazen i klizalište. Prava čarolija…
Kako je istakla predsednica Udruženja Kosana Rauški, prethodni projekat obuhvatio je đake iz gradskih škola, a ovaj u godini preduzetništva iz osam seoskih škola i devet mesta.
– Od 350 učenika, izabrano je 96 i s ponosom mogu da kažem da su oni pokazali veliku osetljivost za probleme društvene zajednice. Njihovo preduzetništvo je i ekonomsko, i socijalno, ponudili su rešenja i na najlepši način zaokružili preduzetničku 2016. godinu – kaže Kosana Rauški.
Mlade preduzetnike je u godini preduzetništva pozdravio i poželeo da jednoga dana budu uspešni u poslu Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

96 učenika – preduzetnika
Projekat „Učenička preduzimljivost na delu” su podržali grad Zrenjanin i nadležni pokrajinski sekretarijat.
– Pomogli smo ovaj projekat sa sto hiljada dinara. Veoma je bitno, i to želim da istaknem, ovo je jasan pokazatelj kako je moguće da udruženja napišu dobar projekat koji prepoznaje lokalna samouprava, a sa druge strane da omogući razvoj same želje kod učenika za novim znanjima. Mišljenja sam da našoj deci moramo pružiti i ta dodatna znanja i pripremimo ih na sve ono što ih čeka kasnije u životu – rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

M.Bečejac

26-2