OPET ĆE RADITI TERMOELEKTRANA–TOPLANA (TE-TO) AKO SE ZA NJU OBEZBEDI GAS

U pokretanju sistema pomažu i penzioneri

Za predstojeću zimu, posle 10 godina pauze, ponovo se pušta u rad „Termoelektrana–toplana (TE-TO) Zrenjanin” radi obezbeđivanja daljinskog grejanja Grada. To znači – trebalo bi da proradi crveno-beli dimnjak u Industrijskoj zoni, prepoznatljiv deo zrenjaninske panorame. „TE-TO Zrenjanin” proizvodi električnu i toplotnu energiju, koju isporučuje sistemu daljinskog grejanja. Kao ogranak novosadskog preduzeća „Panonske TE-TO”, nalazi se u sastavu „Elektroprivrede Srbije” (EPS).
Ovaj sistem se aktivira kako bi tokom zime JKP „Gradska toplana” mogla ekonomičnije da se snabdeva toplotnom parom i da bi se smanjila potrošnja gasa,. To je saopšteno polovinom avgusta na gradskom sajtu nakon sastanka gradonačelnika sa predstavnicima „Gradske toplane” i zrenjaninskog ogranka „Panonske TE-TO”. Naime, kada TETO pravi struju, para je nus-proizvod pa je jeftina. Međutim, ovakva proizvodnja struje je skupa, a osim toga, Grad je izgradio kotlarnicu na gas za daljinsko grejanje, tako da „Zrenjaninska TE-TO” nije bila radno angažovana od 2012. godine, navode za naš list iz „Elektroprivrede Srbije”.
Ističu da je sistem pokrenut na nedelju dana sredinom juna tokom probnog rada. Tada su evidentirani nedostaci na čijem se otklanjanju sada radi.

– Jedan kotao i turboagregat su spremni za rad, dok se na drugom kotlu podižu raspoloživost i pouzdanost zamenom sistema upravljanja i regulacije – navode u EPS-u.
Potvrđuju da su za pokretanje „TE-TO” iz penzije doveli „do osam” nekadašnjih zaposlenih.
– U međuvremenu je angažovan i određeni broj novih radnika sa radnim iskustvom i bez njega, te će penzionisani radnici omogućiti bržu obuku novih kadrova – saopštavaju iz službe za odnose sa javnošću ovog preduzeća.
Navode da je prema elektroenergetskom portfelju „EPS-a” planirano da „TE-TO Zrenjanin” radi od decembra 2022. do početka marta 2023. godine, pod uslovom da „Srbijagas” obezbedi potrebne količine gasa za njen rad (oko 700.000 metara kubnih dnevno).
Takođe, u rezervoarima zrenjaninske „TE-TO” čuvaće se mazut za potrebe celog EPS-a. Naši sagovornici ističu da je trenutno uskladišteno oko 5.000 tona niskosumpornog mazuta koji koriste elektrane EPS-a. Inače „TE-TO Zrenjanin” kao gorivo upotrebljava prirodni gas ili mazut.

Podsećamo, na ovom sistemu sproveden je kapitalni remont tokom 2009. i 2010. godine, prvi put nakon dve decenije postojanja. Koštao je 3,5 miliona evra. Tada je rekontruisana turbina u „Škodinoj” fabrici u češkom gradu Plzenu, a obavljeni su i montažni radovi u Zrenjaninu. Time je omogućeno da se poveća električna snaga u tzv. kondenzacionom režimu, kao i da se poboljšaju pozdanost i energetska efikasnost objekta jer je smanjena količina goriva potrebna za njegov rad.
Već u zimu 2010. obnovljena TE-TO „Zrenjanin” grejala je domove Zrenjaninaca tokom nekoliko ledenih dana kada se temperatura spuštala ispod nule. Naime, tada je potrošnja struje u celoj zemlji bila velika, pa su u njenu proizvodnju morali da se uključe i kapaciteti zrenjaninske TE-TO. Ona je samim tim proizvela i vrelu vodu koju je onda kupila Gradska toplana, procenivši da im je u datom momentu to jeftinije nego da je naprave u svojim kotlovima.

M. Maričić

PROBLEMI SA MAZUTOM
O poteškoćama u nabavci mazuta za ovu sezonu govorio je polovinom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da će za celu zimu biti potrebno 120.000 tona mazuta, jer ga NIS nema dovoljno, a raspoloživ ugalj nije suv i kvalitetan. Poručio je tada da ovog energenta nema nigde i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.
Tokom najhladnijih dana, kada temperatura padne ispod minus 10 stepeni Celzijusa, dnevno se troši 3.000 tona mazuta, saopštio je nedavno direktor „Beogradskih elektrana”, navevši da će do kraja godine ovo preduzeće imati oko 37.000 tona mazuta. On je demantovao navode Udruženja građana Centar za lokalnu samoupravu da nemaju dovoljno navedenog energenta.

OKO 3.300 DINARA VIŠE PO MESEČNOM RAČUNU
Gradsko veće je 14. septembra odobrilo poskupljenje grejanja, ali ne onoliko koliko je „Gradska toplana” tražila. Naime, fiskni deo cene će biti povećan za 29,70 odsto (traženo 70%), a varijabilni za 32,8 procenata (traženo 40%). Prema proceni „Toplane”, to znači da će za stan od oko 50 kvadrata grejanje ove sezone poskupeti za 20.000 dinara, odnosno da će mesečni račun biti viši za približno 3.300 dinara.
Iz „Toplane” navode da je sa dosadašnjim cenama bilo ugroženo grejanje 8.000 domaćinstava, kao i da je poskupljenju doprinelo povećanje cena struje i gasa na tržištu u poslednjih par godina. Prema informacijama lista „Danas”, od ukupno 60 toplana u Srbiji samo njih 13 nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja. Navode da se tražena povećanja kreću u rasponu od dva do 35 odsto.