ORGANIZACIJA „SVETOSAVLJE“: Obeležavanje dana Ćirila i Metodija

U petak, 24. maja sa početkom od 18 časova u Baroknoj sali skupštine Grada Zrenjanina, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, Organizacija „Svetosavlje“ prvi put organizuje obeležavanje dana Ćirila i Metodija koji je od ove godine i državni praznik.
O značaju ovih prosvetitelja i praznika govoriće istoričar Slobodan Milin, a gost večeri je Aleksandra Ninković Tašić, istoričar nauke, multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“.
Aleksandra će predstaviti svoju knjigu „Zvezdobrojci“ u kojoj su oživljene priče o tri dečaka: Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću.
Voditelj ovog skupa je Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije „Agape“ i izdavač „Zvezdobrojaca“.
Publika u Baroknoj sali će imati prilike da čuje i hor „Žene mironosice“.
Ovim novoustanovljenim praznikom obeležava se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. Uvođenjem ovog praznika, Vlada Srbije pridružila se grupi šest slovenskih država koje proslavljaju taj praznik. Spomen na slovenske prosvetitelje do sada se obeležavao u Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

foto: Wikipedia