OŠ „DOSITEJ OBRADOVIĆ”: Saradnja sa Crvenim krstom i Vatrogasno-spasilačkim bataljonom

U programu „Smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti”, Crveni krst Zrenjanin je za učenike Osnovne škole „Dositej Obradović”, održao predavanje o pozivu hitnim službama, porodičnom planu evakuacije i komunikacije. Na ovaj način je u školi obeležen 13. oktobar – Svetski dan smanjenja posledica od prirodnih katastrofa. Predavači su biliu edukovani volonteri Crvenog krsta Željko Bugarski i Isidora Arvai i stručni saradnik Boris Vojinov.

dositej crveni krs t4

Takođe, u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkim bataljonom, organizovana je vežba evakuacije učenika u slučaju požara, i pružanje prve pomoći povređenim učenicima, odnosno kako treba zbrinuti povređene. Za više od 250 učenika viših razreda, sprovedena je i vežba evakuacije učenika iz škole, kao i pružanje prve pomoći povređenim licima.

Učenici su u edukaciji utvrdili ili naučili kako postupiti u kriznim situacijama kada imaju problem ili kada im je potrebna pomoć. Kako pozvati policiju, hitnu pomoć ili vatrogasnu službu, kao i informacije koje je neophodno dati licu na centrali, kako bi što brže i efikasnije reagovali. Takođe je istaknuta i razlika između aktivnosti i delovanja organizacije Crvenog krsta i Hitne pomoći – rekla nam je direktorka škole Biljana Manić.

U vežbi su učestvovali komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, Branislav Milosavljević i šestorica pripadnika vatrogasno-spasilačke ekipe Zrenjanin. Vežbi je prisustvovala i sekretarka Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević.


M.B.

crveni krst dositej1

crveni krst dositej2