OSNOVNI SUD PRESUDIO U KORIST DOKTORKE OMALJEV U SPORU PROTIV DOMA ZDRAVLJA

Nije prekršila ugovor o specijalizaciji

Doktorka Ružica Omaljev nije dužna ništa da plati svom bivšem poslodavcu Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, a ova ustanova obavezna je da joj nadoknadi troškove parničnog postupka – odlučio je zrenjaninski Osnovni sud, 24. septembra, posle ponovnog suđenja.
Ono je usledilo nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu u junu ukinuo prvobitnu presudu zrenjaninskog suda, donetu u martu ove godine, po kojoj je doktorka trebalo da plati Domu zdravlja 212.599 dinara.
Dom zdravlja je tužio dr Omaljev, zahtevajući isplatu nešto više od dva i po miliona dinara (2.657.487) zbog toga što je ona, po navodima ove ustanove, prekršila ugovor o specijalizaciji koji je sa njima bila sklopila.
Kako se navodi u presudi, Sud je odlučio da dr Ružica Omaljev ne treba bivšem poslodavcu da nadoknadi nikakvu štetu jer je posle položenog specijalističkog ispita ostala da radi u Domu zdravlja mnogo duže nego što je bilo potrebno.
Naime, ona je bila na specijalizaciji u ovoj ustanovi godinu dana i devet meseci, od marta 2011. do decembra 2012, kada je otišla na porodiljsko i odsustvo radi posebne nege deteta. Po povratku, juna 2014, položila je specijalistički ispit i nastavila da radi u Službi za zaštitu žena Doma zdravlja naredne tri godine, dok u julu 2017. nije dala otkaz. Doktorka je time ispunila uslov iz ugovora da u Domu radi najmanje toliko koliko joj je trajala specijalizacija – godinu i devet meseci.
U presudi se takođe navodi da je doktorka Omaljev svoju specijalizaciju prethodno započela i obavljala u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, te da je ovo konstatovao i Dom zdravlja kada je sa doktorkom sklopio ugovor 2011. godine.
Pored toga, u trajanje specijalizacije dr Omaljev u Domu zdravlja ne računa se njeno odsustvo kada je rodila dete, što nalaže i Pravilnik o specijalizacijama zdravstvenih radnika, a što je takođe bilo istaknuto u presudi Osnovnog suda.
Doktorku Omaljev zastupala je advokatica Marija Baloš.
Kako je dr Ružica Omaljev prethodno bila navela za naš list, 2012. godine imala je prevremeni porođaj, a njena borba sa tadašnjim rukovodiocem Doma zdravlja počela je po povratku na posao, posle odsustva i položenog specijalističkog ispita. – Tadašnji poslodavac mi nije odobrio da radim kao specijalista ginekologije i akušerstva nego sam i dalje radila kao da sam na specijalizaciji. Po Zakonu je trebalo da budem ugovoreni radnik u Fondu da bih dobila svoj pečat i mogla da izdajem recepte i upute, a meni je to bilo onemogućeno – kazala je ona.
Dr Ružica Omaljev danas je specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, za koju sugrađanke imaju samo reči hvale, sudeći prema reakcijama na naše prethodne tekstove o njenom sudskom sporu.

Milana Maričić